Český technologický zázrak SAWER, který ze vzduchu vyrábí vodu, má svoji mobilní variantu MAGDU

5. listopad 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Čína vyslala poslední, třetí modul k vesmírné stanici Tchien-kung. Tím končí desetiletí budování stanice, na níž chce mít Čína trvale posádku. Modul Meng-tchien po letu trvajícím třináct hodin dorazil ke stanici, na níž jsou nyní tři astronauti – dva muži a žena. Jsou tam od června a mají za úkol dokončit kompletaci stanice a provést výzkumy.

Největší pozemský teleskop ALMA se stal terčem kybernetického útoku a musel přerušit pozorování vesmíru. Oznámilo to vedení observatoře, která se nachází v Chile. Útok, ke kterému se zatím nikdo nepřihlásil, nepoškodil ani antény, ani shromážděná vědecká data. „Není zatím možné odhadnout datum, kdy bude možné se vrátit k pravidelným aktivitám,“ napsala na Twitteru observatoř, která se nachází na náhorní planině Chajnantor v chilské poušti Atacama.

Čtěte také

V Brediusově muzeu v Haagu visí olejová skica, která se připisovala Rembrandtovi, jistotu ale odborníci neměli. Autorství nizozemského mistra potvrdil až nyní historik umění Jeroen Giltaij. Skicu údajně namalovanou jeho slavným krajanem zkoumal dva roky v souvislosti s knihou, kterou o Rembrandtových obrazech připravuje. 

Český technologický zázrak SAWER, který z pouštího vzduchu vyrábí vodu, má svoji mobilní variantu. Jmenuje se MAGDA a odborníci z Univerzitního centra energetických efektivních budov ČVUT ji vyvinuli primárně pro armádní účely. Může se ale využít například při přírodních katastrofách, protože k jejímu převozu stačí auto s přívěsem.

Čtěte také

Lesní porosty v Orlických horách mapují moderní technologie. Ve své vědecké práci se na ně zaměřil doktor přírodních věd Ivo Králíček z Hradce Králové. A s pomocí nasbíraných dat přišel na zajímavé výsledky. 

Mezinárodní tým expertů spustil veřejně přístupnou internetovou platformu Global Jukebox pro poslech tradičních písní z celého světa. Stačí kliknout na příslušný region na mapě a poslouchat. Česká republika je zatím v projektu zastoupena dvěma kolekcemi lidových písní zvlášť z Čech, a zvlášť z Moravy.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související