Expedice Monoxylon IV proplula 500 km Egejským mořem. Zkoumá zemědělskou kolonizaci ve Středomoří

15. červenec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Vědci objevili novou exoplanetu, která by podle nich neměla existovat. Popisují ji jako žhavý svět, který je o něco větší než Neptun a který obíhá kolem hvězdy podobné Slunci každých 19 hodin. Zdá se, že je zahalena do kovových mraků z titanu a křemičitanů, které odrážejí většinu dopadajícího světla zpět do vesmíru. „Je to obří zrcadlo ve vesmíru,“ řekl astronom James Jenkins z Univerzity Diega Portalese a Centra pro excelenci v astrofyzice a přidružených technologiích (CATA) v Chile. 

Nálezce mimořádně rozsáhlého pokladu zlatých a stříbrných mincí, šperků a částí nádob z 15. až 17. století ve Vysoké u Jevíčka dostane od Pardubického kraje odměnu 560.000 korun. Objevil jej náhodně v roce 2020 na místě, kde dříve byla louka a později pole. Rozrytá půda odkryla část pokladu, které nálezce posbíral a odevzdal na městském úřadu v Jevíčku. Odměnu schválili krajští zastupitelé.

Česká námořní expedice Monoxylon IV je v cíli své zhruba 500 kilometrů dlouhé trasy Egejským mořem. Experimentální archeologové z Archeoparku Všestary na Královéhradecku se v replice pravěkého člunu vylodili na Peloponésu v pevninském Řecku poblíž významné archeologické lokality, jeskyně Franchthi.

Čtěte také

Cílem expedice Monoxylon je přispět k poznání, jak před 9000 lety ve Středomoří vypadala zemědělská kolonizace. Navazuje na námořní výpravy archeologů v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019, z nichž dvě byly v Egejském moři.

Český projekt Teplator, který používá jadernou energii pro výrobu tepla, by jako první mohlo v budoucnu využít severoukrajinské město Slavutyč. Společnost World ThermoExport uzavřela s ukrajinskými partnery smlouvu o budoucím odběru technologie, kterou vyvíjejí vědci z Českého vysokého učení technického (ČVUT). Smlouva počítá s dodávkou po skončení války na Ukrajině a po dokončení licenčního řízení technologie.

Autobiografická kniha Karla Gotta Má cesta za štěstím z roku 2021 získala zvukovou podobu, v níž zpěvákův hlas rozezněla umělá inteligence. Knihu načetla spolu s hercem Igorem Barešem. Český rozhlas (ČRo) a Karel Gott Agency ji představily ve čtvrtek 13. července, v předvečer zpěvákových nedožitých 84. narozenin. 

Čtěte také

Katedra kybernetiky ZČU pracuje s technologií syntézy řeči od 90. let. Z poslední doby je známý například její projekt automatické konzervace hlasu, který vznikl hlavně na pomoc nemocným, jimž hrozí, že přijdou o hlas. 

Archeologové objevili pod Pálavou hroby patřící elitě germánského kmene Langobardů. Letošní nález čítá asi 80 hrobů z první poloviny šestého století, uvedla dnes v tiskové zprávě mluvčí Akademie věd Markéta Růžičková. V hrobech se podařilo najít i dvě stříbrné mince z Itálie, zbraně či části oděvů. Hroby archeologové našli při výzkumu pohřebiště Mušov-Roviny, které je dosud nejznámějším pohřebištěm z dob stěhování národů.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související