Nová meteorologická družice zpřesní předpovědi počasí v Evropě, už poslala na Zemi své první snímky

6. květen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Environmentální skupiny podaly žalobu na Americký Federální úřad pro letectví (FAA) kvůli povolení, které úřad vydal pro start rakety Starship společnosti SpaceX. Podnět k soudu přišel 11 dní poté, co FAA udělila obřímu dopravnímu systému povolení k vzletu. Start rakety podle ochranářů poškodil okolní útočiště divoké zvěře a FAA měl provést rozsáhlejší dopadovou studii. 

Čtěte také

Nová meteorologická družice, jež od loňského prosince sleduje z oběžné dráhy hlavně Evropu, poslala zpátky na Zemi první snímky, které díky většímu rozlišení a lepší barevnosti zpřesní předpovědi počasí. Satelit MTG-I (The Meteosat Third Generation Imager) nebo také Meteosat-12 by měl zejména zlepšit možnosti předpovídání náhlých a nebezpečných meteorologických jevů, jako jsou například prudké bouře.

Lidstvo se podle odborníků blíží okamžiku, kdy bude možné zvládat Alzheimerovu chorobu. Během jednoho roku farmaceutické firmy představily dva léky na toto neurodegenerativní onemocnění. Americká firma Eli Lilly informovala, že přípravek donanemab zpomaluje postup nemoci o třetinu. Vedlejším účinkem tohoto léku ale bývá otok mozku, a jsou dokonce hlášeny případy úmrtí.

Čtěte také

Zda uvařená jídla z restaurací distribuovaná zákazníkům roznáškovými službami obsahují nebezpečné bakterie, se rozhodli prozkoumat vědci z Mendelovy univerzity v Brně ve spolupráci s kolegy z Veterinární univerzity Brno. Vhodné prostředí k množení bakterie mají v době, kdy teplota jídla klesne pod 60 stupňů Celsia, ale zároveň je teplejší než deset stupňů. Přitom ne všechny boxy, v nichž kurýři jídlo rozvážejí, dokážou uchovat požadovanou teplotu do chvíle, než jídlo dostane zákazník.

Archeologové z Moravského zemského muzea (MZM) v Brně našli při průzkumu Hladového vrchu v ostravské části Hošťálkovice patnáct tisíc let starou rytinu mamuta a koně. Zvířata jsou zachycena formou jemné rytiny na říčním valounu. Kresby se překrývají. Podobný předmět z tohoto období nebyl v Česku nalezen už asi šedesát let.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související