Výsledkem výpravy brněnských vědců za zatměním Slunce do Austrálie jsou unikátní snímky bílé koróny

29. červenec 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

S přípravou antibiotik účinných proti rezistentním bakteriím pomůže zvláštní protein, jehož strukturu a fungování objasnili vědci z Mikrobiologického ústavu Akademie věd (MBÚ AV ČR), kteří se této činnosti věnují již několik let, ve spolupráci s univerzitou v japonském Tokiu. Důležitý spojovací enzym se už nyní využívá pro biosyntézu antibiotik.

Čtěte také

Snímky bílé sluneční koróny i jedinečné obrazy záření iontů železa a argonu jsou výsledkem další expedice za úplným zatměním Slunce. Účastnili se jí specialisté z Vysokého učení technického v Brně. Koróna je jasně zářící okolí Slunce tvořené žhavými plyny, nejlépe ji lze pozorovat při zatmění, když sluneční kotouč překryje Měsíc. Brňané proto už 15 let cestují za zatměními po celém světě, letos v dubnu zamířili na západní pobřeží Austrálie. 

Takzvaný Bánovský poklad zkoumají odborníci od roku 2017. Detailní analýzy odhalily, že šlo o předměty záměrně uložené do země během rituálu. Zároveň tým specialistů Archeologického ústavu AV ČR, Brno, Univerzity Palackého v Olomouci a Karlovy univerzity v Praze zjistil, že věci včetně bohatého kroje patřily ženě – zřejmě velmožce, která se navíc pohybovala mezi tehdejší elitou, jež dohlížela na část Jantarové stezky.

Čtěte také

Čistírenský kal, který vzniká při čištění odpadních vod, může najít využití při výrobě substrátu vhodného pro pěstování stromů. Vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity v Brně dokázali vytvořit certifikovaný postup, kterým substrát získávají. A z prvních výsledků experimentálního ověřování je zřejmé, že stromy velmi dobře prospívají. Substrát je vhodný například do měst, kde mají stromy k růstu extrémně obtížné podmínky, ale i v dalších místech, na nichž mají stromy lidským působením obtížné podmínky k životu, lze ho použít také v lesních školkách.

Středověká panská usedlost nebo hostinec možná stál na místě budovaného silničního napojení Fučíkovy ulice na průtah v Turnově. Naznačují to výsledky archeologického průzkumu. Sídlo zaniklo po požáru v polovině 14. století, uvedl ředitel muzea v Turnově a archeolog Jan Prostředník. Archeologům se v místě vykopávek podařilo nalézt pozůstatky sklepa se základy z nasucho kladených kamenů.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související