Slunce, jak ho svět neviděl. Evropská sonda Solar Orbiter se přiblížila k hvězdě na 48 milionů km

2. duben 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Evropská sonda Solar Orbiter se přiblížila ke Slunci na dosud nejkratší vzdálenost 48 milionů kilometrů a poslala odtamtud na Zemi detailní snímky povrchu hvězdy. Informovala o tom Evropská vesmírná agentura (ESA), která společně s americkou vesmírnou agenturou NASA sondu před dvěma lety na misi vyslala.

Nové snímky Slunce zveřejnila ESA na Twitteru a vyzvala všechny, aby si užili neskutečné detaily, které přístroje zachytily. Celkem výsledný snímek obsahuje více než 83 milionů pixelů v mřížce 9148 x 9112 pixelů.

Vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně testují způsob čištění odpadních vod pomocí řas, sinic, bakterií a dalších mikroorganismů. Hlavními výhodami je podle nich to, že je tato technologie ekologická a nízkonákladová.

Čtěte také

Před 30 lety se pro veřejnost otevřela Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích. Ten před 110 lety v Pardubicích otevřel první lidovou hvězdárnu v Čechách.

Vědci objevili na Plutu možná stále aktivní ledové sopky. Kryovulkány vysoké až 7000 metrů jsou možná stále aktivní. Na Plutu byla na základě dat ze sondy NASA New Horizons identifikována skupina kopulovitých ledových sopek, které se nepodobají ničemu jinému ve Sluneční soustavě.

Čeští vývojáři získali evropský grant na projekty vývoje solárních panelů budoucnosti. Jedná se o nejprestižnější evropský grant, který vědci můžou pro své projekty získat.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál! 

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související