Geologický vrt v Žernově má pomoci zjistit, proč před miliony let na Zemi vyhynula část organismů

24. červen 2022 09:45

Je to zhruba 66 milionů let, kdy na Zemi vyhynula velká část živočišných i rostlinných druhů. Vědci doteď pátrají, proč se to stalo a jak se život vyvíjel v dalším období. Odpovědi na některé otázky by mohl dát právě probíhající výzkumný geologický vrt v obci Žernov na Náchodsku. 

Les u obce Žernov. Mezi stromy pracuje vrtná souprava, kterou obsluhují dva muži. Postupně vytahují vzorky podloží a ukládají je do dřevěných beden.

„Támhle je půdní horizont, který přechází přes zvětraliny do opuk. A bude to pokračovat dál,“ popisuje Stanislav Čech z České geologické služby vzorky označené podle toho, z jaké hloubky pochází. „My si z těch vrtných jader budeme ukrajovat vzorky. Ty následně půjdou na paleontologický a geochemický výzkum.

Čtěte také

Vrtná hlavice se zatím dostala do hloubky pětadvaceti metrů a už odhalila vzorky hornin staré desítky milionů let. „Tehdy tady bylo moře, teď je tu souš.

Tehdejší moře bylo podle Martina Košťáka z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy subtropické a žilo v něm velké množství organismů. „A v těch uloženinách mořského dna se zachovalo obrovské množství informací. Je to takový archiv nebo záznam změn v oceánech, změn klimatu a podmínek s kyslíkem nebo bez kyslíku.

Z pohledu laika zatím ale nálezy nejsou nijak zajímavé. Na zemi leží jen pár centimetrů široké válečky z různého materiálu.

Čtěte také

Na jejich očištění je potřeba kartáč a trocha vody. „Můžeme to tady očistit a ty struktury krásně vylezou. Na tom mokrém je to krásně vidět, když povrch uschne, pak se to už ztrácí.

Dvojice vrtařů má plné ruce práce. Přestože zatím zdaleka nejsou v cílové hloubce, museli řešit první problém.

„Byl problém zhruba ve 14 metrech, protože tam došlo ke stoprocentní ztrátě výplachu a když se výplach nevrací nahoru, tak prostě začíná problém, vysvětluje Tomáš Čižmárik a jedním dechem s úsměvem dodává, že samotnou vrtnou hlavici na rozdíl od jednoho katastrofického zahraničního filmu zatím nezničili.

Případné potíže bere s ledovým klidem. „Problémy buď nastanou a nebo ne. My je ale rozhodně nepřivoláváme.

Svoji práci v Žernově na Náchodsku vrtaři dokončí až dosáhnou hloubky 60 metrů. Vytěžené vzorky následně odborníci odvezou k dalšímu zkoumání, to potrvá řadu měsíců.

Spustit audio

Související