Na žernovské Velké návsi stojí Pohádkový svět. Herní park pro děti na téma pohádek Boženy Němcové

27. srpen 2020

V Žernově na Náchodsku postavili dětem nový herní park. Vznikal několik měsíců v dílně uměleckého řezbáře a resturátora Romana Marka.

Na totemové konstrukci dřevěné herní sestavy v podobě hradu, jejíž návrh inspirovala bohatá pohádkářská tvorba Boženy Němcové, se děti mohou setkat s Bajajou v rytířské zbroji, drakem a princeznou, čerty a hubatou Káčou nebo českým Honzou. 

Čtěte také

Z konstrukce závěsné houpačky na celý vyřezávaný pohádkový svět dohlíží sedmero krkavců a z každého konce vahadlové houpačky na sebe přes devatero hor hledí pár koníků.

Žernovští tak chtěli udělat radost dětem, a také uctít letošní 200. výročí narození Boženy Němcové, která své dětství prožila v nedalekých Ratibořicích a na Žernov prý chodila drát peří do chalupy, která na Velké návsi stojí dodnes.

Umělecký řezbář a restaurátor Roman Marek žije a pracuje na Třebechovicku. K ratibořickému údolí a jeho okolí má velmi osobní vztah. Právě proto se žernovští s žádostí o vytvoření herního parku pro děti na motivy pohádek Boženy Němcové obrátili právě na něj.

Roman Marek
Tvorba uměleckého řezbáře a restaurátora Romana Marka je velmi široká. Ve své umělecké práci řezbuje skulptury, plastiky, loutky, reliéfy. Jako restaurátor vytváří kopie soch, věnuje se konzervování, restaurovaní stylového nábytku i skulptur, včetně klasických povrchových úprav a zlacení. Pro jeviště vytváří kompletní divadelní výpravy, loutky, masky a kostýmy, jeho práci mohli diváci vidět například v hradeckém Divadle Drak a Klicperově divadle či v Naivním divadle Liberec.

Romana Pacáková se byla na novou dětskou herní zónu v Žernově podívat ještě před dokončením a zastihla autora a jeho pracovní tým v plném nasazení.

Pohádkový herní park na žernovské Velké návsi bude pro děti slavnostně otevřen v sobotu 29. srpna při tradiční prázdninové Sousedské veselici.

V Žernově mají děti nový herní park na motivy pohádek Boženy Němcové

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.