Po 20 letech odstartovala v lodi Crew Dragon z amerického kosmodromu na Floridě ruská kosmonautka

8. říjen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Z amerického kosmodromu poprvé po 20 letech odstartovala ruská kosmonautka, která spolu s astronauty USA a Japonska míří k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Na oběžnou dráhu je ve vesmírné lodi Crew Dragon vynesla raketa Falcon 9. Čtyřčlenná posádka se z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě vydala do vesmíru v době mimořádného napětí mezi Moskvou a Západem kvůli ruské vojenské agresi na Ukrajině.

Možnosti testování kosmických a leteckých technologií má rozšířit nové centrum (C3T) v pražském Výzkumném a zkušebním leteckém ústavu (VZLÚ). Podle zástupců ústavu se budova, která stála zhruba 165 milionů korun, postupně naplní moderní technikou během následujících let. Výzkumným institucím i firmám nabídne testy, za nimiž je nyní nutné jezdit do zahraničí. Podle expertů to urychlí a zlevní vývoj nových technologií.

Čtěte také

Na obnovu větrolamů, tedy tradičních krajinných prvků s významnou protierozní funkcí, se zaměří vědci z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Chtějí vyhodnotit jejich účinnost a přijít s doporučením, jak je nejlépe využívat v současné krajině zasažené klimatickou změnou, suchem, větrnou erozí i degradací půdy, uvedla mluvčí univerzity Tereza Pospíchalová. Větrolamy vznikaly na českém území v polovině minulého století.

Hlavním přínosem letošních laureátů a laureátky Nobelovy ceny za chemii je, že pozměnili způsob přemýšlení o některých chemických reakcích. Carolyn Bertozziová a Barry Sharpless ze Spojených států a Dán Morten Meldal byli oceněni za vývoj revolučních způsobů spojování molekul. Sharpless a Meldal položili základy funkční formy chemie, umožňující rychlé a efektivní spojení molekulárních stavebních bloků. Bertozziová postup rozvinula tím, že ho začala používat na povrchu živých buněk.

Čtěte také

Pec na chleba, kterou v 15. století zničil požár domu, našli archeologové při průzkumu na místě bývalé továrny Vlněna v Brně. Na části pece, která sloužila k ohřívání jídla, stály i hrnce se zbytky jídla. Původní dům byl v 15. století zničen požárem. Nad nálezem našli archeologové silnou vrstvu materiálu zničeného ohněm. Požár domu podle něj mohl souviset s obléháním Brna husity v roce 1428, potvrzená ale tato souvislost není.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související