Astronomové objevili 12 nových měsíců Jupitera, jejich celkový počet tak dosáhl rekordního čísla 92

11. únor 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Astronomové objevili 12 nových měsíců u planety Jupiter, takže jejich celkový počet dosáhl rekordního čísla 92. To je více než má kterákoliv jiná planeta v naší Sluneční soustavě. Saturn, bývalý rekordman, je těsně druhý s 83 potvrzenými měsíci. Nové měsíce byly objeveny pomocí dalekohledů na Havaji a v Chile v letech 2021 a 2022 a jejich oběžné dráhy byly potvrzeny následnými pozorováními. Tyto nejnovější měsíce mají velikosti od 1 kilometru až po 3 kilometry. 

Čtěte také

Čeští vědci získali dva americké patenty pro přístroj na diagnostiku srdce. Vysokofrekvenční elektrokardiogram pracuje na vyšších frekvencích než běžná echokardiografická vyšetření (EKG), umožňuje tak přesnější diagnostiku, např. při operacích kardiostimulátorů. 

Tajné dopisy, které psala z vězení skotská královna Marie Stuartovna, dešifroval mezinárodní kryptoanalytický tým. Korespondence z let 1578 až 1584 byla dlouhou dobu pokládána za ztracenou. Nález a následné rozluštění dopisů označil za nejzásadnější objev o životě Marie Stuartovny za posledních 100 let autor jejího životopisu John Guy.

Čtěte také

Roboti, jako kurýři pro přepravu jídel, si hledají cestu k zákazníkům. V aplikaci si vyberete jídlo a až domů vám ho přiveze autonomní robotické vozítko. To zatím znají jen lidé v Americe nebo v čínské Šanghaji. Ale i u nás se už podobná vozítka objevují. 

Archeologové našli na jihu Iráku téměř 5000 let starou tavernu, v níž objevili i pozůstatky zařízení, jež sloužilo jako lednička, či keramické misky i se zbytky jídla. Podle vědců z Pensylvánské univerzity, kteří o objevu z konce loňského roku informovali, může tento nález více přiblížit život lidí v dávné Mezopotámii.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související