Webbův teleskop nahlíží do hlubin historie vesmíru a pátrá po známkách života mimo Sluneční soustavu

31. prosinec 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Americká vesmírná agentura NASA ukončila po čtyřech letech misi sondy InSight, která zkoumala zejména nitro Marsu a tamní seizmickou aktivitu. Vědci z NASA se několikrát neúspěšně pokoušeli navázat spojení, ale nepovedlo se to. NASA bude nicméně dál „poslouchat“, zda se signál ze sondy neozve, obnovení spojení ale považuje za nepravděpodobné. 

Příští rok spatří lidé na noční obloze přiblížení planet s Měsícem nebo letní superúplněk. Například planeta Venuše pak bude jasně pozorovatelná během celé první poloviny roku, a to konkrétně nad západo-severozápadním obzorem vždy po západu Slunce a za soumraku. 

Čtěte také

Hned zkraje ledna bude oblohou létat jeden z nejbohatších meteorických rojů Kvadrantidy. Vrcholit bude v noci ze 3. na 4. ledna.

Nadcházející silvestrovské oslavy představují pro zvířata stresující období. Ústřední komise pro ochranu zvířat proto důrazně upozorňuje na negativní vlivy, které souvisí s odpalováním ohňostrojů a zábavní pyrotechniky pro domácí mazlíčky, hospodářská i volně žijící zvířata. Opakovaně apeluje na města a obce, aby zvážily možnost regulace pořádání ohňostrojů a používání zábavní pyrotechniky prostřednictvím svých obecně závazných vyhlášek.

Čtěte také

Vesmírný teleskop Jamese Webba, který dokáže nahlédnout do nejhlubší historie vesmíru i pátrat po známkách možného života mimo Sluneční soustavu, je dosud největší a nejvýkonnější vesmírný dalekohled vypuštěný lidmi. Dohlédnout by měl do počátků existence našeho vesmíru, kdy se před 13,5 miliardy let formovaly první hvězdy a galaxie. Zařízení je navrženo tak, aby "vidělo" infračervené světlo, jež k nám v této podobě od nejvzdálenějších objektů nyní přichází.

Archeologové objevili u Opočna na Rychnovsku hrob a sídelní objekt z doby laténské v trase druhé etapy silničního obchvatu města. Potvrdila se tak výjimečnost této oblasti v rámci celých východních Čech. Dosud nezveřejněný je objev keltského osídlení z laténského období, které archeologové našli na břehu Zlatého potoka nedaleko mladšího germánského sídliště. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související