Evropská kosmická agentura a její americký protějšek NASA prohloubí spolupráci při průzkumu Měsíce

18. červen 2022

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Evropská kosmická agentura (ESA) a její americký protějšek Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) ohlásily posílení spolupráce při průzkumu Měsíce. Jednaly také o možnosti vyslání evropského astronauta na naši přirozenou družici. Obě agentury podepsaly memorandum o porozumění ohledně mise Lunar Pathfinder – budoucí první komunikační družice kolem Měsíce.

Čína oznámila, že její obří teleskop Sky Eye pravděpodobně zachytil známky vzdálených civilizací. Podle zprávy agentury Bloomberg o tom informoval čínský deník Science and Technology, který ale informaci později ze své webové stránky smazal.

Čtěte také

Elektromagnetické signály zachycené přístrojem Sky Eye, což je největší radioteleskop na světě, se liší od těch zachycených v minulosti a odborníci je stále studují, uvedl čínský list, který citoval hlavního vědeckého pracovníka zabývajícího se výzkumem mimozemských civilizací Čang Tchon-ťieho.

Vědci Univerzity Pardubice vyvinuli osobní filtr vzduchu proti koronaviru, svými účinky je srovnatelný s kvalitami respirátorů FFP3. Filtr je vytvořen z dostupných materiálů a dá se nosit v malém batohu na zádech. Mohli by ho používat například lékaři v rozvojových zemích. Použití filtračního batohu podle odborníků významně snižuje riziko nákazy lékařů, kteří provádí ošetření nakažených osob.

Čtěte také

Muzeum v Josefově na Náchodsku vystavuje nástroje z období paleolitu a kosterní pozůstatky pravěkých zvířat.

Archeologové objevili jedno z největších pohřebišť na území Británie. Naleziště s ostatky více než 140 lidí, artefakty až z doby neolitu i důkazy o římské přítomnosti v oblasti odhalili experti ve Wendoveru severozápadně od Londýna, oznámila stanice BBC. 

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.