Zdící robot má sice jen jednu ruku, totiž rameno, ale přesto zastane práci hned několika lidí

21. leden 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Ruská vesmírná agentura Roskosmos představila plán pro část posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) v případě, že bude nutná její nouzová evakuace. Jednu z lodí připojených ke stanici na oběžné dráze Země totiž loni v prosinci poškodil mikrometeorit a kosmonauti tak musí počkat, než k nim Roskosmos vyšle nové plavidlo.

Vědci z FIT ČVUT vyhráli soutěž na modelaci atmosféry exoplanet a soutěž o nejpřesnější předpověď počasí, například extrémních srážek v rozvojových zemích. Konference v New Orleans zaměřené na strojové učení se zúčastnilo 10 tisíc odborníků na umělou inteligenci z celého světa.

Čtěte také

Archeologové v Norsku našli runový kámen, o němž tvrdí, že je nejstarší na světě. Podle nich mohou být nápisy na kameni staré až dva tisíce let. Muzeum kulturních dějin v Oslu uvedlo, že na plochém pískovci hnědavé barvy jsou vyryty znaky, které patří k nejstarším nalezeným runovým nápisům na světě. „Jde o nejstarší runový kámen, který je možné datovat,“ konstatovalo muzeum.

Na stavbách v Česku se už letos objeví zdící robot. Jeho pohyby nepůsobí závratně rychle, ale rozhodně pracuje neúnavně. Robot bere z palety cihlu po cihle a ve vzduchu každou z nich přetočí. To aby byla v ideální poloze a přesně sedla do zdi, kterou staví. Robot má jen jednu ruku, totiž rameno, ale přesto zastane práci hned několika lidí.

Čtěte také

V trase připravovaného úseku dálnice D6 mezi Karlovými Vary a Prahou, u Hořoviček a Hořesedel na Rakovnicku, skončil záchranný archeologický výzkum. Archeologové tam objevili doklady o původním pravěkém osídlení, které sahá až do doby 5500 let př. n. l. V úseku o délce 14,4 km prozkoumali 1232 objektů, jako jsou keramické úlomky či kamenné nástroje. Našli rovněž areál na výrobu železa.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související