Pasivní domy, zeleň a zadržení srážkové vody by mohlo ve městech pomoci s dopady klimatických změn

25. březen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

První vesmírná raketa vyrobená převážně na 3D tiskárně odstartovala z Mysu Canaveral na Floridě ve Spojených státech, ale kvůli potížím s druhým stupněm se jí nepodařilo dosáhnout oběžné dráhy. Americký start-up Relativity Space chtěl při misi nazvané Good luck, have fun (Hodně štěstí, užij si to) dokázat, že náročný start a let do vesmíru vydrží i netradičně vyrobená raketa. Zároveň chtěla společnost shromáždit co nejvíce dat pro další vývoj raket, které by byly levnější a snáze vyrobitelné.

Čtěte také

Vědcům se podařilo vysvětlit neočekávanou dráhu tajemného vesmírného tělesa nazvaného Oumuamua, které jako první objekt z cizího hvězdného systému proletělo v roce 2017 kolem Slunce. Ve studii v časopise Nature došli k závěru, že jeho pohyb ovlivnilo uvolňování molekul vodíku při průletu Sluneční soustavou. Zastánce teorie, podle které může být Oumuamua důkazem o existenci mimozemské civilizace, ale hypotéza nepřesvědčila.

V Mezinárodním centru klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (ICRC FNUSA) vzniká tým, který bude zkoumat možnosti léčby různých nemocí. Jde například o epilepsii, střevní záněty nebo neurodegenerativní nemoci jako třeba Alzheimerova choroba. Tým povede kanadský neurovědec Adam Williamson, kterého centrum letos přivítalo.

Čtěte také

Víc zeleně, zachytávání srážkové vody nebo mokřady - taková opatření by podle klimatologů mohla zmírnit dopady klimatické změny na města. Další prostředek, jak toho docílit, představuje výstavba pasivních domů. Jeden přesně takový se nachází v centru Prahy. Na rovné střeše s kořenovou čistírnou je několik fotovoltaických panelů a zeleň.

Jen několik málo živých tvorů posunulo hranice anatomie tak jako sauropodi. Podsadité nohy nesly mohutná těla s dlouhým ocasem tenkým jako bič, proslavená je tato skupina dinosaurů ale hlavně svými dlouhatánskými krky. Prozatímním rekordmanem mezi nimi byl podle nejnovějších vědeckých poznatků druh Mamenchisaurus sinocanadorum, který se pyšnil patnáctimetrovým krkem.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související