Čeští vědci vyvíjejí chytrý stavební materiál, díky kterému nezamrzne vozovka na mostech a letištích

1. duben 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Poškozená ruská kosmická loď Sojuz M-22 přistála na Zemi necelé dvě hodiny poté, co se odpojila od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Informovala o tom agentura TASS. Plavidlo loni poničil mikrometeoroid, který způsobil únik chladicí kapaliny a ztrátu tlaku v kabině, a vracelo se tak bez posádky. Spolu s lodí se na Zemi vrátilo zhruba 218 kilogramů nákladu - např. výsledky vědeckých pokusů o pěstování hub nebo výroby vlastního probiotického nápoje ve vesmíru.

Čtěte také

Dosud největší záblesk gama záření, který prošel sluneční soustavou loni v říjnu a detekovalo jej mnoho kosmických sond, pozorovala také nejmenší astrofyzikální družice GRBAlpha. Za analýzu dat z minidružice je zodpovědná výzkumná skupina astrofyziky vysokých energií z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Malá družice díky svým vlastnostem rozšířila zjištění velkých kosmických misí.

Čeští odborníci vyvíjejí chytrý stavební materiál, který se za pomoci umělé inteligence automaticky zahřeje a na mostech či letištních plochách se díky tomu nevytvoří sněhové závěje či ledovka. Na projektu spolupracují Fakulta stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT) a firma Betosan, částkou téměř 15 milionů korun ho podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR) v programu Trend ministerstva průmyslu a obchodu. 

Čtěte také

Lidské otisky prstů si mobilní telefony při otevírání čtou jako 3D obrázek. Jak tento princip funguje? Neexistují dva lidé se stejnými otisky prstů. Využívají se proto k zabezpečení mobilů nebo notebooků. A díky vylepšeným čtečkám otisků prstů už je prakticky nemožné je oklamat. 

Nejméně 2000 mumifikovaných hlav beranů našli archeologové v chrámu faraona Ramesse II. ve starobylém městě Abydos na jihu Egypta. V chrámu byly objeveny rovněž mumie ovcí, psů, divokých koz, krav či gazel. Podle expertů nález pochází z období dynastie Ptolemaiovců, která Egypt ovládala v období let 305 až 30 před naším letopočtem. Vláda této dynastie makedonského původu skončila sebevraždou poslední královny rodu Kleopatry.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

Spustit audio

Související