Pokud dumáte, co si dáte dobrého k jídlu, máme pro vás jeden netradiční tip. Pozvěte zvíře na oběd!

13. červen 2020 10:09

Nejprve vás zavedeme do kuchyně Safari Parku Dvůr Králové, kde se připravuje krmení pro zvířata a pak přidáme ještě informaci o tom, jak může každý z vás podpořit některé ze svých zvířecích oblíbenců.

Dnešní reportáž z dvorského safari parku je totiž o novém projektu “Pozvi zvíře na oběd“, který usiluje o snížení ztrát z koronavirové epidemie.

Čtěte také

Přijměte tedy pozvání od výživářky Dity Rindtové a reportérky Dany Voňkové.

Safari Park Dvůr Králové předpokládá, že s otevřením restaurací si lidé vyrazí se svými přáteli na oběd či večeři, aby si užili možnost být spolu. Nabízí jim proto svou novinku - projekt „Pozvi zvíře na jídlo“ a dává jim šanci obrazně pozvat na dobré jídlo i svého zvířecího přítele.

Zároveň se tím snaží vyrovnat citelný finanční výpadek, který zoologické zahradě vznikl v důsledku pandemie.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

Královédvorští výživáři servírují mlsným zvířecím jazýčkům vybrané lahůdky. Jejich svěřenci si rádi pochutnávají mimo jiné na mangu, fermentovaném listí, libovém hovězím mase nebo čerstvých šnecích, samozřejmostí jsou i granátová jablka, kaki a další exotické ovoce, čerstvé ryby i množství rozličného hmyzu a larev.

Čtěte také

Projekt „Pozvi zvíře na oběd“ startuje s patnácti vybranými druhy zvířat, která žijí ve Dvoře Králové nad Labem.

Příznivci zoo budou moci hrochům, lvům, pelikánům nebo krokodýlům uhradit účet za jednu denní dávku krmení.

Originální certifikáty, stvrzující pozvánku zvířete na jídlo, bude možné zakoupit výhradně on-line v e-shopu safari parku.

Pozvi zvíře na oběd!

Díky tomuto projektu se lidé budou moci dozvědět zábavnou formou málo známé informace o jídelníčku zvířat, jejich zvláštních návycích a potřebách. Na kampaň, zaměřenou především na online prostředí sociálních sítí, naváže projekt „Grand restaurant Afrika“, který bude celou sezónu představovat zajímavosti spojené s výživou afrických zvířat na instagramovém a facebookovém účtu Safari Parku Dvůr Králové. Lidé se mohou těšit i na videa ze samotného krmení zvířat.Do kuchyně safari parku lze nahlédnout i prostřednictvím zážitkového programu Kuchařem v safari parku.

Čtěte také

Náklady na krmivo zvířat ve dvorském safari parku se loni vyšplhaly na takřka 13,4 milionů korun a stále rostou s ohledem na proměny globálního trhu.

V souvislosti s extrémním suchem například v nedávné minulosti výrazně rostly a dále rostou ceny objemných krmiv jako je například seno. V roce letošním je už znatelný prudký nárůst cen ovoce a zeleniny.

Safari Park Dvůr Králové byl v důsledku koronavirové krize uzavřený od 16. března do 27. dubna. Škody, které za tu dobu vznikly v souvislosti se ztrátami ze vstupného, ubytování nebo prodeje upomínkových předmětů, se dají odhadnout na víc než 23 milionů korun.

Pozvi zvíře na oběd!

Ztráty i nadále rostou s ohledem na to, že rozvolňování opatření je postupné a návštěvnost zatím neodpovídá číslům za stejné období v předchozím roce.

Seznam zvířat, která můžete pozvat na oběd

Plameňák (skupina) - 100 CZK
Plameňáci malí, stejně jako ostatní druhy těchto půvabných růžových ptáků, jsou řečeno slovníkem milovníků jídla, pořádně vybíraví. Jde totiž o potravní specialisty, kteří se živí takřka výhradně mikroorganismy žijícími ve vodě.

Čtěte také

Proto, aby získali co nejvíc krmení, mají zvláštně vyvinutý zobák. Ten má uvnitř důmyslnou soustavu kostěných lamel, které dohromady tvoří jakési sítko. V tom drobné organismy z vody uváznou a plameňák je pohodlně spolyká.

Mimochodem i díky potravě mají plameňáci krásnou růžovou barvu. Získávají ji konzumací drobných korýšů, jejichž těla obsahují karoteny. Když karoteny v potravě nedostanou, jejich peří je světlejší.

Krmení plameňáků v lidské péči je náročné, proto pro ně chovatelé vyvinuli speciální granuláty.

Turako velký (pár) - 200 CZK
Ptačí ikona dvorského safari parku je labužník. Moc rád si smlsne na takřka jakémkoli zralém ovoci nebo květech. 

Čtěte také

Jeho záliba v plodech je v přírodě velmi důležitá.

Turako je totiž jedním z roznašečů semen po pralese a podílí se tak na rozmanitosti rostlin v místech, kde žije. S ohledem na to, jak miluje ovoce, se turakům dříve také říkalo banánovci.

Nutno ale dodat, že turako má nejvíce v oblibě fíky.

Marabu africký (skupina) – 100 CZK
Marabu patří mezi mrchožrouty, čemuž odpovídá i vzhled jeho hlavy. Je holá. Když totiž marabu dorazí k mršině, chce se rychle dostat k výživným vnitřnostem v břiše uhynulého zvířete.

Mládě marabu

Kdyby neměl holou hlavu, snadno by si umazal peří a mohl by i šířit nemoci. Mrchožrouti přitom v přírodě slouží jako zdravotní policie.

Mamba černá (skupina) - 100 CZK
Obávaný had z afrických křovin je výkonný lovec nejrůznějších menších savců i ptáků. Podobně jako ostatní plazi potřebuje mamba potravu přijímat v mnohem delších intervalech než třeba savci.

Nejobávanější had Afriky, mamba černá

Energii k pohybu a zajištění životních funkcí nezíská pouze z potravy, ale také díky teplu ve svém okolí. Mnohem dražší než mamby živit, je jim správně topit.

Surikata (skupina) - 100 CZK
Oblíbené surikaty jsou navzdory svému roztomilému vzhledu také obávanými predátory. Když se rodinný klan surikat vydá na lov, musí se mít na pozoru také jedovatí hadi.

Mláďata surikat

Před hadím jedem jsou tyto drobné šelmy částečně imunní, dokáží zkonzumovat například i jedovatou kobru. Surikaty si však mnohem častěji pochutnávají na různých bezobratlých nebo vajíčkách. Nepohrdnou ani pamlsky v podobě nalezeného ovoce.

Pelikán bílý (skupina) - 250 CZK
Menu pelikánů bíllých je vpravdě luxusní – samozřejmostí je denní přísun čerstvých sladkovodních ryb. 

Čtěte také

Také v přírodě jsou ryby hlavní složkou jídelníčku těchto mohutných ptáků.

Jejich rozměrný zobák je opatřený velkým kožním vakem, který slouží jako podběrák. Jakmile pelikán rybu uloví, okamžitě vylije nabranou vodu a rybu polkne. S nákladem až 15 litrů vody v zobáku by zcela určitě nedokázal vzlétnout.

Ostny v ploutvích ryb by navíc mohly vak z jemné a silně prokrvené kůže snadno protrhnout.

Serval (skupina) – 200 CZK
Dlouhonohé skvrnité kočky servalové jsou přeborníky v lovu ptáků. Jakmile je kořist ve výskoku, serval po ní i ve výšce tří metrů nad zemí skočí a chytí ji.

Koťata servalů narozená 1. května v Safari Parku Dvůr Králové

Vedle ptáků si však servalové pochutnají i na různých hlodavcích. Ty vystopují díky obrovským uším, zachytí i ten nejjemnější šelest mezi stébly trávy. Také na myši často útočí skokem a uloví je střemhlavým „přidupnutím“ předníma nohama k zemi.

Kočkodan bělonosý (skupina) - 200 CZK
Kočkodani milují sladké, a tak není divu, že jakmile někde dozraje ovoce, seběhnou se na jeden strom celé rodinné klany a hodují.

Čtěte také

Ačkoli to sami neví, často tak podstrojují i zvířatům, která by se jinak na stromy nedostala. Stává se, že opice utrhne plod, nakousne ho a rychle zahodí, takže se během takové ovocné hostiny hromadí pod stromy chutné odpadky.

To si nikdy nenechají ujít třeba menší antilopy chocholatky a další obyvatelé pralesního podrostu.

Krokodýl čelnatý (skupina) - 200 CZK
Drobní krokodýli čelnatí jsou trpěliví lovci. Nehnutě leží ve vodě, čekají, až se k nim kořist přiblíží co nejvíc a pak bleskurychle zaútočí.

Pozvi zvíře na oběd! Krokodýl čelnatý

Jejich stisk je drtivý. K udržení čelistí sevřených zvenku naopak stačí relativně malá síla. Vedle ryb loví krokodýli čelnatí často také obojživelníky a malé obratlovce.

Žirafa - 200 CZK
V přírodě se žirafy často krmí listy akácií. To jim přináší velké nepříjemnosti, protože větve akácií mají ostré trny. 

Čtěte také

Žirafy proto mají velmi husté sliny, kterými větvičky obalí.

Mezi zuby mají navíc mezírku, díky které lupení strhnou a větev nechají jen mírně poškozenou.

Pro chovatele je žirafa náročný strávník – protože listí akácií je na rozdíl od sena bohaté na bílkoviny, musí chovatelé žirafy v zajetí krmit senem vojtěškovým. Krmení doplňují i zvláštními granulemi a trochou zeleniny – tu však žirafy dostávají v podstatě jen jako pamlsek.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související