Další „zázrak“. Mládě kočkodana Campbellova se má v Safari Parku Dvůr Králové čile k světu

29. červen 2019 10:11

Jedná se o druhé mládě tohoto druhu v historii zoo. První kočkodan tam na svět přišel po pěti letech od založení chovu a protože matka už tehdy nepatřila k nejmladším, dostalo jméno Miujizu, což ve svahilštině znamená „Zázrak". 

Zázrak je první přírůstek u kočkodanů Campbellových v ZOO Dvůr Králové nad Labem

Zázrak je první přírůstek u kočkodanů Campbellových v ZOO Dvůr Králové nad Labem

V ZOO Dvůr Králové se poprvé podařilo odchovat mládě kočkodana Campbellova. První zástupci tohoto druhu, dvě samice, tam přišli v roce 2012 a během pěti let se u nich vystřídali dva samci. Nový přírůstek, který se narodil na konci května, dostal svahilské jméno Miujiza neboli Zázrak.

Druhý potomek zatím jméno nemá, ale dobře prospívá a dělá radost zooložce Gabriele Linhart. Právě s ní se redaktorka Dana Voňková zastavila u nových voliér, kam chodí kočkodani na vycházky.

Matkou obou mláďat kočkodánků je samice zvaná Velká, otcem je samec dovezený z Jihlavy. Nejnovější přírůstek, starý jeden měsíc, je hodně aktivní a má se čile k světu.

Kočkodana Campbellova chovají v Evropě jen tři zoologické zahrady, nejnovější rozdělení tohoto druhu primátů dokonce uvádí, že je vlastní jen Safari Park Dvůr Králové.

Kočkodan Campbellův

Kočkodan Campbellův ovládá primitivní řeč, vytváří skupiny zvuků, kterými se tito primáti dorozumívají mezi sebou.

Opravdu mluví kočkodan Campbellův primitivní řečí?

Opravdu mluví kočkodan Campbellův primitivní řečí?

Tento druh primátů používá zřejmě jednu z nejucelenějších forem komunikace ve zvířecí říši. Výzkum například ukázal, že u kočkodanů mají zvuky jako "boom, krak, wak" a "hok" přesný význam.

Vědci vypozorovali například zvuky znějící jako búm, krak nebo hok.

„Búm búm" znamená „shromážděte se" a výraz „krak" by zněl v překladu do lidské řeči „vidím leoparda".

V přírodě kočkodan Campbellův obývá rovníkovou Afriku v oblasti Guinejského zálivu, jeho domovem je tropický deštný les.

autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související