Dvorský safari park má novou žirafí samici. Koronavirus komplikuje záchranné chovy a přesuny zvířat

5. červen 2020 10:09

Stádo ohrožených žiraf Rothschildových ve Dvoře Králové doplnila nová samice z Liberce. Pod Ještěd zase zamířila samice ze Dvora. Výměnu doporučil evropský koordinátor. Desítky důležitých transportů, které měl Safari Park Dvůr Králové v plánu uskutečnit v uplynulých měsících, však koronavirová opatření zhatila.

Trvalejší závěry hranic by mohly ohrozit záchovné programy řady druhů.

Čtěte také

„Výměna žiraf proběhla bez problémů a obě samice se zapojily do nových stád a naučily se hned chodit do venkovních výběhů," říká zoolog Luděk Čulík, který má v safari parku na starosti chovy kopytníků.

Dvorskou Rashidu vyměnil safari park za libereckou Imaru s doporučením evropského koordinátora chovu. Zoo Liberec totiž počítá s tím, že si syna Imary ponechá jako nového chovného samce. Jeho matka musela být proto přemístěna jinam, aby nedošlo k příbuzenské plemenitbě.

Imara si v novém domově rychle zvykla a stala se plnohodnotnou jedenáctihlavého stáda žiraf síťovaných ve Dvoře Králové

U dalších druhů se výměny, klíčové pro zachování genetické rozmanitosti populace, konat nemohly. Bránila jim omezení na hranicích.

„Dvorský safari park je mimořádně důležitou genetickou bankou afrických zvířat. Bez našich odchovů by mohla být ohrožena budoucnost některých druhů v lidské péči v Česku i ve světě," popisuje ředitel Safari Parku Dvůr Králové Přemysl Rabas.

Také pro chovy v safari parku je výměna zvířat s ostatními zoologickými zahradami nezbytná a zajišťuje udržení genetické rozmanitosti v populaci daných druhů.

„Plánovali jsme příjezd dalšího samce do skupiny nosorožců tuponosých jižních, dva nové medojedy a po dlouhém jednání měli dorazit i dva vzácní krokodýli štítnatí pro expozici v nově zrekonstruovaných Vodních světech," popisuje vedoucí oddělení výměny zvířat Zdeněk Bárta.

Čtěte také

Podkrkonoší měli naopak opustit zebry, antilopy, pelikáni nebo dikobrazi, kteří se měli stát zakladateli chovů v Itálii, Polsku, Francii, na Slovensku, v Belgii nebo v Holandsku.

Díky bohatým zkušenostem se stěhováním zvířat je navíc safari park klíčovým partnerem pro ostatní zoologické zahrady i v situaci, kdy si na transport samy netroufají, protože nemají dostatečné technické či personální kapacity.

„V uplynulých týdnech jsme měli pro partnerské zoologické zahrady zajišťovat stěhování dvou nosorožců indických nebo zubra, bohužel ani k tomu nemohlo dojít," doplnil Zdeněk Bárta.

Čtěte také

Postupné rozvolňování opatření v jednotlivých státech je pro zachování genetické pestrosti v lidské péči zásadní. Jen díky tomu bude možné znovu nastartovat program výměn zvířat v plném rozsahu.

Vedle obav o budoucnost chovu některých druhů v rámci zoologických zahrad řeší chovatelé také to, jak trvale zajistit zvířatům ten nejvyšší komfort.

„Například odložený transport antilop vraných způsobuje, že pro tato zvířata nemáme tolik prostoru, jak je u nás obvyklé. Nebudou moci chodit do velkého výběhu," uzavírá zoolog Luděk Čulík.

autor: baj | zdroj: Safari Park Dvůr Králové
Spustit audio

Související