Hyeny Barak a Spoty si v dvorském safari parku užívají výběh s vodním příkopem. Uvidíte je zblízka

16. květen 2020 09:59

Barak a Spoty jsou jména hyen ze Safari Parku Dvůr Králové. Za okamžik se za nimi vypravíme a podíváme se, jak si užívají nový výběh s vodním příkopem. 

Tentokrát vám nabízíme, doufejme, že předposlední reportáž, ve které se ošetřovatelka Zdenka Hlávková, reportérka Dana Voňková a hlavně návštěvníci procházeli po venkovním areálu dvorského safari parku ještě s rouškami. Ale ani roušky, ani vítr a stíhačky na nebi náladu nikomu nekazily.

Čtěte také

Nový pohled na hyeny nabízí svým návštěvníkům Safari Park Dvůr Králové. V rekonstruovaném výběhu přibylo zeleně a výhledy přes velká skla nahradily vodní příkopy.

Hyeny Baraka a Spoty mohou návštěvníci pozorovat z větší blízkosti. Zoologové měli také na paměti, že nedaleko od hyen má výběh dvojice mladých gepardích bratrů Thomase a Toulouse a že některá zvířata se ani v přírodě dobře nesnáší.

Výběhy obou druhů šelem proto opticky i funkčně od sebe oddálili.

Hyeny skvrnité Barak a Spoty si v Safari Parku Dvůr Králové užívají nový výběh

Rekonstrukci výběhů šelem se povedlo uskutečnit i díky podpoře projektu “Z tropů do tropů po česko-polském pomezí“. Peníze z evropských fondů putovaly mimo jiné i do úprav pavilonů Ptačí svět a Vodní světy.

Čtěte také

Hyena skvrnitá je nejtěžší ze čtyř druhů hyenovitých šelem. Neobyčejně silné čelisti jim umožňují drtit kosti i kopyta.

Vyskytují se ve střední a jižní Africe. V lidské péči se hyena dožívá až 40 let.

Robustní šelma má delší přední nohy než zadní. Srst je tmavá s černými skvrnami a oproti ostatním hyenám se liší málo vyvinutou hřívou na hřbetě.

Hyena skvrnitá se díky své přizpůsobivosti stala nejrozšířenější velkou šelmou Subsaharské Afriky.

Naprostou většinu potravy tvoří maso, které si hyeny loví samy a menší podíl představují mršiny, které dokáží dokonale zužitkovat.

Hyeny skvrnité Barak a Spoty si v Safari Parku Dvůr Králové užívají nový výběh

Žijí v rodinných klanech vedených dominantní samicí. Hyeny jsou pečující matky. Označení „hyení matka“ zřejmě vychází z toho, že v případě nedostatku potravy pro všechna mláďata jsou slabší jedinci buď sourozenci nebo rodiči usmrceni, aby ti zbylí měli větší šanci na přežití.

Zleva: ošetřovatelka Zdenka Hlávková a redaktorka Dana Voňková
autoři: Dana Voňková , baj
Spustit audio

Související