Pozvi zvíře na oběd! Můžete si ho vybrat virtuálně, pomůžete safari parku a dozvíte se i nové věci

27. květen 2020

Podíváme se do zoologické zahrady. Ze Safari parku Dvůr Králové k nám přijela mluvčí Markéta Grúňová a s ní také Jan Povolný, který má na starosti rekonstrukci tamních pavilonů. 

Nová uvolnění protipandemických opatření už vám umožnila pustit návštěvníky i do vnitřních pavilonů. Takže se v zahradě už dýchá lépe?
Určitě, dýchá. Včera už jsme fungovali za naprosto normálního režimu, byly otevřené pokladny, pavilony, obchody suvenýrů. My jsme si to velmi užili, protože jsme se cítili svobodně a věřím, že návštěvníci také.

Mgr. Markéta Grúňová a Ing. Jan Povolný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Je jasné, že vám návštěvníci chyběli. Ale zajímalo by mě, jestli chyběli návštěvníci také zvířatům. Některé druhy mají určitě rády společnost.
Je to tak, nejen lidé se těší pohledem na zvířata, ale také některá zvířata nacházejí zábavu v pozorování lidí. Vidíme to například u šimpanzů, u lidoopů obecně nebo u šelem. Když jsme procházeli po uzavřené zoo okolo pavilonu šelem, tak gepardi s námi velmi často soutěžili a závodili. Bylo lepší mít kolo.

Čtěte také

U těch šelem bych řekla, že to ale možná bylo tím, že by si nás daly k obědu. Možná proto ona velká pozornost z jejich strany.
Na gepardy jsme jako moc velká kořist, ti by si nás k obědu nedali. Ale přeci jen ta soutěživost a hravost tam určitě je. Jsou to poměrně mladí samci.

Pane inženýre, vy jste měl na starosti rekonstrukci pavilonu Vodní svět, který tedy ještě není dokončený, ale s rybami jste si možná popovídal.
Tak s rybami jsme si sice nepovídali, ale pavilon už je v podstatě dokončen. Zbývají už jen poslední drobné úpravy.

V pavilonu Vodní světy jsou nové nádrže. Krokodýla tam můžete pozorovat přes sklo z unikátního úhlu pohledu.
Ing. Jan Povolný, rekonstrukce pavilonů Safari Parku Dvůr Králové

Co se tam změnilo?
Byly tam původní staré nádrže, které už bohužel měly spoustu závad. A také skla byla poměrně malá. Kdežto nyní jsou tam tři velké bazény. Každý z nich má něco kolem sedmi metrů délky. A to je i délka skla, kterým se dívají návštěvníci dovnitř na exponáty. Tedy je to opravdu pěkné.

Krokodýl čelnatý v Safari Parku Dvůr Králové

Přibyly i nějaké nové druhy ryb?
Copak ryby, máme tam teď ryby z afrických jezer, z jezera Malawi, ale máme tam také krokodýly. A to si myslím, že bude zajímavé zpestření. Návštěvníci jsou asi zvyklí vidět krokodýla z vrchu v nádrži, ale tady se na ně budou moci podívat i z boku. A to krokodýl zase úplně jinak vynikne.

Čtěte také

Určitě je to vše v nějaké bezpečné vzdálenosti.
Až to návštěvníci uvidí, tak si myslím, že budou v klidu. Protože jsme tam instalovali nerezové, poměrně pevné sítě, krokodýlové se ven nedostanou.

Malawi, Tanganika, tato zmenšená africká jezera tedy u vás máte. A pavilon je před dokončením. Ale musíme zmínit také Madagaskar a tropický les, protože to už jsou hotové pavilony.
Ty už jsou dokončeny a návštěvníci už je znají z loňského roku. Madagaskar je novinka, protože tam dříve byly voliéry a nyní je to napodobení vyschlé řeky na Madagaskaru. Tento africký ostrov ale nepředstavují jen ptáci, ale je tam také voliéra s fosou, obávaným nepřítelem lemurů. Teď právě dokončujeme navíc ještě venkovní výběh pro fosu.

Expozice šelem v Safari Parku Dvůr Králové

Tyto pavilony nám dávají pocítit asi nejlépe africkou atmosféru.
Určitě, zrovna tropický les a Madagaskar jsou opravdu povedené a dýchá na vás Afrika ze všech směrů. Dokonce v tom tropickém lese slyšíte i vodopád a pobíhají kolem vás ptáci, páv konžský, endemit z konžské pánve, ten se velmi často zhlíží v zrcadlech, která dělí pavilon od výběhu orangutanů. Takže ho potkáte na chodníčku, jak kolem vás kličkuje. Je to opravdu super.

Čtěte také

Jen si nedovedu představit, tam je asi obrovská vlhkost. A teď při těch opatřeních musíme mít roušku. Ta bude po návštěvě těchto pavilonů asi úplně mokrá.
To je pravda, ale přijde mi, že po rekonstrukci tam zase až tak vlhko jako dřív není. Ale ano, prosím, když k nám přichází v těchto dnech návštěvníci, noste si roušku v kapse. Nepotřebujete ji ve venkovních expozicích, ale ve vnitřních prostorech ano.

Uskutečnila se také rekonstrukce pavilonu šelem. Tam se změnilo co, pane Povolný?
Hlavní změnou je to, že nyní jsou jak u hyen, tak u gepardů dva velké vodní příkopy. A návštěvníky od těch šelem nedělí nic jiného než zhruba tří až čtyřmetrový vodní příkop.

Nepřeskočí to?
Zatím si myslím, že to nemají v úmyslu.

Expozice šelem v Safari Parku Dvůr Králové

Kromě úprav pavilonů máte ve Dvoře Králové radost i z mláďat, která u vás přicházejí na svět. Tak kolik je jich letos?
Kdybychom měli počítat nohy, tak je nespočítáme, protože většinou chodí po čtyřech. Máme velkou radost z nově narozeného osla somálského. To je kriticky ohrožený osel, který se nachází pouze ve dvou zemích ve východní Africe. Velikou radost máme také ze zebry bezhřívé, která žije pouze v Ugandě. My se v budoucnu chystáme blíže zapojit do jejich ochrany ve volné přírodě. Děti se určitě budou těšit na mládě drila, to je západoafrická opice. Jejich skupina je u nás velmi zajímavě sestavena se dvěma velkými, barevnými a dominantními samci. Takže i děti si určitě přijdou na své.

Čtěte také

Nedávno jsem viděla video, jak jste vypouštěli do výběhů antilopy a zebry, to byla nádhera. A onen oslík je v dětském koutku?
Ne, oslík je s přímorožci šavlorohými, dalším velmi ohroženým zvířetem. Uvidíte je, když jedete vlastním vozem offroadem nebo safari busem na safari po hlavní cestě.

Do ciziny také ještě nemůžete jezdit. Takže všechna mláďata a všechna zvířata zůstávají u vás.
Většinou ano, ale přeci jen se snažíme vyjednávat o některých transportech a myslíme si, že některé se brzy povedou. Je to důležité pro chod zoologických zahrad v Evropě obecně a pro populace ohrožených druhů.

Safari Park Dvůr Králové
Posláním moderních zoologických zahrad a parků je vracet zvířata zpět do volné přírody a chránit je v jejich původním prostředí. Splácíme tak alespoň malý úrok dluhu, který vůči přírodě lidstvo má.

A co pomoc nosorožcům v Africe.
Tam je to složité, protože mluvíme o severních nosorožcích bílých, od kterých na světě existují už jen dvě samice. Onen záchranný program je vázán na to, že my se společně s odborníky ze zahraničí snažíme odebírat vajíčka, která se následně oplodní a embrya se zamrazí. Protože samozřejmě samice cyklují, tak je možné vajíčka odebírat jen někdy. A pokud o některé odběry přijdete, tak to neznamená, že se posune celý projekt, ale že prostě přijdeme o tu šanci. O konkrétní vajíčka, která nám teď zrovna unikají.

Lidi nám pomáhají, za to všem moc děkujeme. Dají se třeba virtuálně adoptovat zvířata, pokud chcete surikatu v rodině.
Mgr. Markéta Grůňová, mluvčí Safari Parku Dvůr Králové

Lidé na přírodu a zvířata myslí, to je jednoznačné. Pokud vám můžeme nějak pomoci, řekněte, co byste si přáli, co byste potřebovali?
Lidi pomáhají masivně. My jsme měli za minulý měsíc takovou podporu jako za celý minulý rok. Za to všem moc děkujeme. Dají se adoptovat zvířata, pokud chcete surikatu v rodině, můžete si ji tímto způsobem virtuálně získat. A spouštíme nový projekt s názvem Pozvi zvíře na oběd. Můžete si vybrat virtuálně jakékoliv zvíře a zaplatit mu oběd. Vystavíme vám účtenku na níž se přesně dozvíte, jaká je krmná dávka pro toto zvíře. Pomůžete nám a dozvíte se i nové věci.

Mgr. Markéta Grúňová, Ph.D.. Pavla Kindernayová a Ing. Jan Povolný ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Můžeme si u vás už koupit vstupenku na pokladně nebo je to stále možné jen přes internet?
Můžete koupit vstupenku na pokladně, ale doporučujeme zachovat nákup on-line vstupenek, protože tam je zvýhodněná, zlevněná cena.

Pozvi zvíře na oběd!

Říká Markéta Grúňová, mluvčí Safari Parku Dvůr Králové, která byla společně s Ing. Janem Povolným naším hostem. Děkujeme za návštěvu a držíme palce, ať se vám vše daří.
Děkujeme.

Spustit audio

Související