Jak se vaří v ZOO? Kdo je největší jedlík a kdo má mlsný jazýček? To dobře ví Dita Rindtová

5. březen 2019

Dnes se budeme věnovat jídlu. Naším hostem je totiž Dita Rindtová, výživová specialistka Safari Parku Dvůr Králové. Takže nás bude hlavně zajímat, jak se vaří v ZOO. 

Určitě se zeptám na největšího mlsouna v Safari Parku Dvůr Králové. To mě hodně zajímá. Ale nejdřív se zeptám, jestli už je v 8:30 hodin ráno zoologická zahrada po snídani?
Tak to je takový obvyklý čas, kdy končí rozvoz krmiva na různé úseky u nás v safari parku. Naši zaměstnanci už jsou od 6. hodin ráno v koloběhu, rozvážejí zeleninu, ovoce, maso na úseky, aby s tím dále mohli pokračovat ošetřovatelé.

Dita Rindtová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

A o co přesně se staráte vy? Jste výživová specialistka, odbornice v safari parku, co všechno máte na starost?
Specialistka je asi silné slovo, ale jsem odborný referent přes výživu zvířat. Největším odborníkem je u nás naše vedoucí Ing. Monika Ptáčková. A dá se říct, že vymýšlíme a sestavujeme krmné dávky a diety pro zvířata v safari parku. Případně jídelníček obměňujeme dle zdravotního stavu, konstituce, nebo ročního období. Prostě dle aktuální péče, kterou které zvíře potřebuje. A když nám dovezou nová zvířata z jiných zoologických zahrad, tak pracujeme s krmnými dávkami, aby zvíře mělo tu nejlepší péči.

Cukr není ve výživě zdravý. Snažíme se ho v jídelníčku zvířat vytěsnit, pokud to jde. Není zdravý ve velkém množství, v malém neškodí.
Dita Rindtová, odborný referent přes výživu zvířat Safari Parku Dvůr Králové

A jak jste se k tomuto povolání dostala? Musela jste vystudovat něco, co se týká jídla? Třeba i výživu a lidské stravování?
Mám vystudovanou Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Nicméně na tuto pracovní pozici jsem se dostala náhodou, když nám univerzita zprostředkovávala praxi a já jsem se tam následně objevovala i z vlastní iniciativy. Setkala jsem se s naší vedoucí a následně po krátkých rozhovorech, mi byla nabídnuta pozice odborného referenta výživy.

Vždycky zvířata.
Přesně tak, vždycky zvířata.

Jak vypadá krmení Krakena? Tomistomy přitahují v Safari Parku Dvůr Králové pozornost

Tomistoma úzkohlavá v Safari Parku Dvůr Králové nad Labem

Na světě žije asi 24 druhů krokodýlů. V Safari Parku Dvůr Králové největší pozornost přitahují tomistomy Kraken a Penelopa. V posledních letech každé jaro staví samička  hnízdo a pečlivě se stará o vajíčka. Bohužel, mláďata  se nelíhnou, vejce nejsou totiž oplozená.

Já se přiznám, že vlastně vůbec netuším, kolik toho taková zoologická zahrada sní. Teď nevím, jestli mám říct za den nebo za rok.
Ono se to těžko spočítává, protože je to individuální, opravdu nemáme zvířata na monodietách. Snažíme se jim krmné dávky měnit dle pestrosti. Nicméně třeba ohledně roční spotřeby se pohybujeme v rámci 200 tun ovoce, zeleniny, 25 tun masa, stovky tun sena.

To je tedy pořádná dávka jídla pro zvířata. Jak to vypadá ve vaší kuchyni? Je to podobná kuchyň jako třeba v restauraci nebo školní jídelně? Tam se vaří třeba i pro 2000 dětí. Můžeme to přirovnat k zoologické zahradě a kuchyni pro zvířata?
Určitě, na představu se to dá takto říct. Nicméně u nás to musí být vše v mnohem větším a jedná se o úplně jinou stravu. Vše máme rozdělené na čtyři části. V jedné pracuje řezník, v druhé pracuje krmivářka a kuchařka. Následně máme oddělení, kde se starají o krmná zvířata, která si zkrmujeme a chováme v našem vlastním chovu. A pak je ještě oddělení objemových krmiv, které je samostatnou jednotkou, pouze doplňuje naši základní práci v tomto směru. Máme tedy vše rozdělené na několik úseků a každý splňuje svou úlohu.

Poslední snímky mláďat psů před odjezdem ze ZOO, jejich krmení ošetřovatelkou Jaroslavou Hofmanovou

A kvalita potravin? Určitě musí být pro zvířata ta nejlepší, ne?
Je to tak, nemůžeme si dovolit poslat zvířeti nějakou špatnou zeleninu, ovoce, maso, cokoliv. Krmné dávky musí být čerstvé, krásné ovoce v té nejlepší kvalitě, které které nám dováží. Každý den čerstvé, připravuje se to obden. Delší krmná dávka neexistuje, aby pro nás byla připravena dopředu.

První sežerou zvířata to, co jim chutná nejvíc, takže ovoce. Následně dojídají zeleninu a granule jsou až k večeru, když je prostě hlad.
Dita Rindtová, odborný referent přes výživu zvířat Safari Parku Dvůr Králové

Jak vzniká jídelníček pro zvířata?
Snažíme se co nejvíc nahradit přirozenou stravu zvířat ve volné přírodě. Nicméně to není to vždy tak jednoduché. Například termity neseženeme, to je hrozně těžké zvíře na chov. Takže se snažíme nahrazovat, využíváme hmyz, využíváme vlastní chovy zvířat. A jídelníček sestavíte podle toho, co zvířata jedí ve volné přírodě a následně, co nemůžete dodržet, tak vhodně nahradíme.

Gorilí samec Tadao

Jako s těmi termity. Ti se nedají nějak tedy chovat.
U termitů je zajímavost, že jejich bílkovinná složka z jejich tělíček, kterou zvířata požírají v přírodě, se dá nahradit dětskou kašičkou, která je bohatá na bílkoviny. Tedy někdy nahrazujeme i lidskou stravou, ale nejlépe, jak můžeme.

Jídelníček pro africká zvířata safari parku je tedy pořádná věda. Zaujalo mne, že máte vlastní chov zvířat. To znamená, že si chováte potravu.
Dá se to tak říct. Máme vlastní chov králíků, potkanů, morčat, vozíme si jednodenní kuřátka, která jsou u nás ve výkrmu. A když jsou dospělá, tak si je následně převezeme řezník a dá je ke zkrmení našim kočkovitým šelmám.

Nosorožec dvourohý

Není vám to líto trošku?
Samozřejmě, když mezi těmi zvířaty jste a vidíte, jak vyrůstají, ale nedá se nic dělat. Zavřeli jsme zvířata do klece. Na druhou stranu víte, že ta zvířata mají nejlepší péči.

A ze lva asi vegetariána neuděláte. Zkoušeli jste to?
Nezkoušeli. A nemyslím si, že by to bylo možné.

Ve Dvoře Králové se jako v jedné z prvních ZOO obejdou bez palmového oleje v krmivech pro zvířata

Dvorská ZOO se připojuje ke Dni bez palmového oleje

Dvorská ZOO se dnes připojuje ke Dni bez palmového oleje, který vyhlásila Koalice proti palmovému oleji na 1. února 2017. Cílem akce je oslovit spotřebitele i výrobce, aby ustoupili od spotřeby a používání této suroviny, kvůli níž jsou ve velkém ničeny deštné pralesy. V ZOO Dvůr Králové se už více než tři roky nepoužívá palmový olej ve stravovacích službách pro návštěvníky a od začátku roku 2017 se ho jako v jedné z prvních zoo podařilo vyřadit i z krmiv pro zvířata.

Další zajímavá informace je, že ovoce, které se normálně pěstuje pro lidi v uzavřených podmínkách, má mnohem více cukru než to běžné, které roste v přírodě.
Je to tak. V dnešní době, kdy jsou už zásady na zdravé stravování i u lidí, tak je to už hodně zpopularizovaná věc. Cukr prostě není zdravý ve výživě, jak lidí, tak zvířat. My se cukr snažíme u zvířat nahrazovat, snažíme se ho vytěsnit, pokud to jde. Prostě není zdravý ve velkém množství, v malém neškodí. Nicméně ovoce z obchodu je daleko bohatší na cukr, než to z volné přírody. Ve volné přírodě by se mohlo ovoce rovnat obsahem cukru zelenině.

Slyšel jsem, že třeba opice u vás v zoologické zahradě vůbec nedostávají banány.
Ne, nedostávají.

Hroch v Safari Parku Dvůr Králové

Ale tak když si představíme z dětství obrázek opice, tak tam byla vždy s banánem.
Je to tak. Každý, když uvidí opici, tak si hned představí, že má banán v ruce. Je to tak spojené odjakživa, ale banány nejsou komponent stravy, který by byl pro primáty zdravý.

Kdo je největší mlsoun z těch zvířat u vás safari parku? Já vím, to je těžká otázka. Ale když se zamyslíte, nejsou zvířata někdy vybíravá? Že si nevezmou, co jim připravíte?
Největší mlsoun, to je těžké takto říct. Pokud budete zvířatům dávat to, co jim chutná, tak to je, jako kdyby lidé mohli jíst jen čokoládu. Někteří by to vydrželi, je to tak. Ale snažíme se, aby byly krmné dávky co nejpestřejší. Vždy to probíhá tak, že první sežerou zvířata to, co jim chutná nejvíc, takže ovoce. Následně dojídají zeleninu a granule jsou až k večeru, když už je prostě hlad.

Cesta za gorilami je jako jít na Sněžku v kopřivách. Nevíte jestli fotit, točit, nebo koukat

Po stopách horských goril v Ugandě

S profesionálním fotografem a také cestovatelem Milošem Šálkem z Trutnova si budeme povídat nejen o zajímavých cestách, ale hlavně o fotografování a fotografiích, které potom mají lidé možnost vždy po ukončení výpravy i vidět na výstavách.

Granule na konec.
Většinou sní krmnou dávku celou, snažíme se, aby jim chutnalo, aby v ní byly obsaženy veškeré látky, které to zvíře potřebuje. Snažíme se, aby bylo všechno u zvířat špičkové. Ale co se týče mlsounů, tak primáti, asi bych řekla. A mlsouni jsou ještě také nosorožci.

Copak žere takový nosorožec?
Snažíme se, jak to jde, mít je na objemových krmivech. Prostě nahradit jim přirozenou stravu, takže objemová krmiva a následně samozřejmě mrkev a jablíčka.

Dracéna krokodýlovitá

Objemové krmivo, to je seno.
Seno, normální seno, vojtěškové seno. V loňském roce jsme byli závislí na tom, že jsme museli hodně obchodovat se zahraničím. Protože byl suchý rok a seno u nás nebylo.

Někde jsem četl, že dokonce jednomu zvířeti vozíte i hlemýždě ze Španělska.
Je to tak. Dracény, tedy ještěři, u nás mají živé hlemýždě, případně přes zimu mražené.

Čtěte takéSafari Park Dvůr Králové

A nejvíc toho sní asi slon?
Je to tak. U slonů je zajímavé, že v přírodě jedí jen seno, větve, okus stromů, prostě chroupou kůru. A my se jim to snažíme nahradit, nicméně 150 kg za den u slona není vůbec žádný problém.

Tak to je paráda. A vaše nejoblíbenější zvíře v Safari Parku Dvůr Králové?
Ze safari parku by to asi vyhráli hroši. Ovšem mé úplně nejoblíbenější zvíře je medvěd. Ten ale u nás v safari parku není.

Dita Rindtová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak ať vašim svěřencům a strávníkům chutná ve Dvoře Králové v safari parku. Moc děkujeme, že jste nám přišla povyprávět o jídelníčku zvířat. Díky za návštěvu, na shledanou.
Děkuji moc, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související