Chovatelům skotu dochází zásoby krmiva, seno navíc výrazně podražilo. Ovlivní to ceny mléka?

27. únor 2019 10:51

Chovatelé skotu v Královéhradeckém kraji se stejně jako v dalších částech republiky potýkají s nedostatkem krmiva. Kvůli loňskému suchu chybí zejména krmivo pro dobytek ideální - tedy seno. Může se to podepsat na cenách mléka a mléčných výrobků? 

Seno navíc ve srovnání s loňským rokem výrazně podražilo a někteří především drobní farmáři tak museli z ekonomických důvodů dokonce redukovat početní stavy dobytka. Problémy ale mají i velká družstva.

Sucho očima hydrologa. Situace je docela alarmující a vše ukazuje, že máme bohužel problém

Alexander Zajcev ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Pavlou Kindernayovou

„Téměř 60 procent našeho kraje má vysoký stupeň půdního sucha. Do hloubky 100 centimetrů už je to v lepší kondici, avšak stále kritické," říká hydrolog Ing. Alexander Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. 

Majitel malé ekofarmy v Borovnici na Trutnovsku Lukáš Dvořák má aktuálně tři desítky krav, šest jich musel kvůli nedostatku krmiva poslat na jatka. Zbytek nakrmí s velkými komplikacemi - a to má podle vlastních slov štěstí, že sehnal dodavatele s rozumnými cenami. Pro seno, zhruba za tisícovku za tunu, jezdí každý čtvrtý až pátý den 30 kilometrů tam a 30 zpátky.

„Jsou to vyšší náklady jednak za naftu a také ceny krmení jsou v současné době vyšponované nahoru. Pokud bych měl kupovat slisovaný balík sena za dva tisíce korun, jak nabízeli překupníci z Polska, tak to by bylo pro nás likvidační. To bych nekoupil," říká Lukáš Dvořák.

I během téhle zimy mají zemědělci z Maňovic na jižním Plzeňsku co na práci. Právě teď budují nový kravín pro 250 kusů dobytka

Vloni byste přitom za stejné dva tisíce koupili takových balíků pět nebo šest. A třicetihlavé stádo spotřebuje dva až tři denně. Vloni by to bylo zhruba 800 korun, letos dva a půl tisíce a u překupníků i šest tisíc korun denně na jedné malé ekofarmě.

Teplé a suché počasí přeje škůdcům. Zemědělci se snaží ochránit úrodu zelí, ovocnáři zase sady

Brigádník řeže hlávky zelí

Ovocnáři a zelináři bojují se škodlivým hmyzem a plevelem. Právě vysoké teploty přejí i v Královéhradeckém kraji rozvoji některých škůdců, kteří zemědělcům zničí až 10 procent úrody. Největší problémy jsou letos s různými druhy mšic a obaleči, kteří způsobují červivost jablek nebo švestek.

Drobní farmáři obvykle nemohou nasušit seno na dva roky dopředu - nemají dostatečné skladovací kapacity. Velká družstva by sklady měla, ale nebylo co sušit. Někde už vloni na desítkách hektarů pěstovali místo tržního obilí krmné plodiny, jinde se na to chystají letos.

Podle předsedy zemědělského družstva Bašnice na Hořicku Libora Divokého to je ale řešení jen dočasné: „jen do určité míry nebo určitým způsobem, protože vám zase budou chybět peníze v tržbách. A budou vám chybět výkony. Takže to je řešení, řekněme, pro jeden rok, ale určitě není možné takto uvažovat dlouhodobě."

Farmář a kráva

Seno se dá nahradit ledasčím, ale i tohle v uvozovkách ledacos musí být, říká Libor Divoký: „V případě nouze lze zkombinovat ledacos, ale hlavní je ten objem mít. Můžete použít meziplodiny, ale důležité je, aby vůbec něco bylo."

Některé podniky musely kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy skotu. Jak ale vysvětluje Lukáš Dvořák z Borovnice, jeho ekofarma bude muset na sezónu zase početně narůst.
„Podle počtu hektarů tam to zatížení musí být. Jinak by nebyly dotace, nebo by se krátily."

Sucho ovlivňuje nejen množství vody v našich studnách, ale také její kvalitu

Sucho ovlivňuje množství i kvalitu vody (ilustrační foto)

Pokud i v dalších letech vydrží suché počasí, může se velmi brzy stát, že v některých studnách dojde voda nebo že se z nezávadné změní na vodu nevhodnou ke konzumaci. A některé oblasti Královéhradeckého kraje by tyhle změny mohly pocítit dřív, než jiné. 

A pokud bude znovu sucho, půjdou znovu krávy na jatka a takhle pořád dokola. Ideální způsob hospodaření to není, shodují se farmáři.

Ceny mléka a mléčných výrobků by zatím ale vzrůst nemusely, říká Libor Divoký: „My bychom rádi zdražili, ale musí to od nás někdo koupit. A ten někdo to koupí pouze za určitou cenu. Takže my se musíme do té ceny vejít. Není to tak, že bychom si cenu určili, musíme se do ní vejít."

Pokud se ale bude loňské sucho opakovat i v letošním roce, přinese to podle zemědělců problémy, které budou pro řadu z nich likvidační.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související