Petr Voldán: Jaký konec roku

Vstupujeme do týdne, kdy se starý rok překlopí do nového. Což se pochopitelně neobejde bez oslav. Autor dnešní glosy Petr Voldán už prý ví dnes, jak tvrdí, jaký nás čeká konec roku.

Asi vím, jaký bude. Jakkoli to zní troufale. Vsadil bych si na to a jsem přesvědčen, že se nepletu. Odkud se bere moje jistota? Ze zkušenosti minulých let, z praxe, která se opakuje každoročně.

Konec tohoto roku bude - kromě jiného - vášnivě rozpolcený, rozdělený na dva nesmiřitelné tábory. S politikou to má sice trošku spojitost, ale nikoli prvoplánově.

Tak a dost už tajnůstkaření a hádanek

Už o silvestrovském podvečeru se totiž rozdělíme na dva tábory.

Jeden bude nedočkavě přešlapovat, aby už už mohl odpálit petardy, světlice a rachejtle na oslavu příchodu dalšího roku, když ti nejdrzejší budou bouchat už odpoledne.

Čtěte také

A s úderem poloviny noci se strhne bengál, jako kdyby proti sobě stálo hned několik armád. Ne dost na tom - ohlušující rány a světlice už leckde doprovázely i štědrovečerní hodiny.
 
Kdežto druhý tábor, soudící, že podobný rachot ke slavnostním chvílím nepatří, bude nadávat a volat po zákazu hlučných a často i nebezpečných projevů oslav konce starého a příchodu nového roku.

Skupina, sdružující početnou obec chovatelů psů, koček a dalších domácích mazlíčků a také rodin s malými dětmi, odpůrci pyrotechniky leckde už i prosadili zrušení místních ohňostrojů - které ale paradoxně mnohde patřily k těm nejkultivovanějším a nejbezpečnějším oslavám.

Novoroční ohňostroj v Hradci Králové

Narozdíl od nekontrolovatelného a většinou i nepostihovaného řádění málo přemýšlejících a někdy alkoholem silně dopovaných nebezpečných jedinců i skupin, odpalujících nálože jak o závod.

Obě strany hájí svoji pravdu

Svoboda a odpor k údajné přílišné regulaci s argumentem výjimečnosti chvíle proti stresu zvířat, neklidu a strachu dětí i nebezpečí zranění nebo ničení majetku.

Čtěte také

Jsou země, držící pyrotechniku na uzdě přísnými pravidly, která ale dokáží a hlavně chtějí tvrdě vymáhat.
 
Čímž jsem u zmíněné politiky, která hraje roli u nás. Každý z politiků se chce někomu zalíbit - chce být volen a tak se dělí i názor na průběh silvestrovských oslav. Populismus vyhrává nad logikou, racionálním myšlením, neřkuli snahou o rozumný kompromis. A tak to dopadne, jako vždycky.

Pokud jde o petardy, světlice a ohňostroje, bude to někde jako u Verdunu a jinde - skoro taky tak. Málo kde ale ke spokojenosti většiny.
 
Takže raději - veselý ale i bezpečný konec roku a úspěšný vstup do toho příštího.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

  • Petr Voldán: Prosinec

    O víkendu začal advent i poslední měsíc roku. Má název prosinec něco společného s častějšími prosbami o štědrost při pomoci potřebným v tomto období nebo ne?

  • Petr Voldán: Inventura

    Výročí listopadových událostí před třiceti lety, které připadá na víkend, je tématem dnešní glosy Petra Voldána.

  • Petr Voldán: Máme doma vesmír

    Když vám teď přečtu titulek dnešní glosy, budete možná kroutit hlavou. A někdo si třeba hned řekne, tak to se mě netýká. Na tak rezolutní reakci bych si ale dal(a) pozor.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.