Petr Voldán: Prosinec

O víkendu začal advent i poslední měsíc roku. Má název prosinec něco společného s častějšími prosbami o štědrost při pomoci potřebným v tomto období nebo ne, klade si otázku v dnešní glose její autor Petr Voldán. 

I když odborníci vyvracejí spojitost, která nás může hned napadnout, když vyslovíme název posledního měsíce roku, stejně se toho prvoplánového spojení chvilku podržím.

Prosinec, který nám začal včera, prý nemá vazbu na prosby, prošení a další různé tvary, vyskakující nám bez většího rozmýšlení.

Přitom by se - řekněme podpůrné - souvislosti doslova nabízely

Začal totiž také advent. Čas, který kromě příprav na vánoční dny a konec roku, přináší s sebou i vybídnutí postit se a také dobročinnost. Začaly například adventní charitativní koncerty, rozbíhají se i další akce, jako jsou Ježíškova vnoučata, sbírky pro děti v dětských domovech.

Čtěte také

Jsme o tomto čase pomoci těm, kteří na tom nejsou tak dobře nebo nemají nikoho blízkého, nějak víc nakloněni. Může za to možná nejen podmanivá předvánoční atmosféra. Asi i nálada, kdy na konci roku bilancujeme a uvědomujeme si, že ne každému se mohlo dařit, přispívá k tomu, že jsme štědřejší a také vnímavější k okolí než po zbytek roku.
 
Mimochodem, o to víc mne rozčiluje, že právě v tomto období roste aktivita i parazitů, kteří na dobrosrdečnost lidí, hlavně ale seniorů, spoléhají a bezostyšně je okrádají. Naštěstí rejdění lidských hyen nedokáže zpochybnit akce a projekty, které pomáhají potřebným, a tak adventní charitativní koncerty a sbírky rok co rok pomáhají zpříjemnit konec roku tisícům lidí ve složitých situacích i nouzi.

Ukazuje se, že to s námi není tak tragické, jak se to někdy jeví. Jen za minulý rok jsme společně věnovali na charitu víc než osm miliard korun. A že dokážeme vyslyšet i prosincové prosby, když nás někdo poprosí o pomoc.

Začal advent. Čas, který kromě příprav na vánoční dny a konec roku, přináší s sebou i vybídnutí postit se a také dobročinnost

I když je údajně původ pojmenování posledního měsíce roku prosinec podle jedné z variant někde v praslovanských kořenech výrazů pro modravé, šedavé barvy oblohy - na které také ale občas probleskuje, prosvítá slunce. Což je už naznačení druhé verze, odkud se vzal prosinec. 

Ale teď už - na samotném počátku adventu i prosince - pohodové pondělí i celý týden.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.