Petr Voldán: Inventura

Výročí listopadových událostí před třiceti lety, které připadá na víkend, je tématem dnešní glosy Petra Voldána.

Každé výročí svádí, kromě oslav, k bilancím. Nejinak je tomu teď. Co je lepší než bylo, co je horší, co se povedlo a co moc ne. Že převažují klady je nesporné a potvrzují to i nejrůznější průzkumy. Ale že panuje i jisté rozčarování je také patrné.

Čtěte také

A co také nelze přehlédnout, to je značná polarizace společnosti. Kterou politici místo krocení živí, protože jim jde jen o jejich zájmy. A občan, ten se jim hodí vlastně jen když je z něj volič. Při vší rezervovanosti ke zmíněným průzkumům - je to snad náhoda, že podle jednoho z nich vidí lidé mezi největšími problémy morálku? Tedy správné chování.

Což není jen slušnost, které se ostatně stále méně dostává i na nejvyšších místech a tak si i spousta ostatních myslí, že něco podobného se už nenosí. Znáte to tvrdě možná znějící, ve dnech oslav zásadních a potřebných změn pro někoho možná až nepatřičně, že “ryba smrdí od hlavy”?

Morálka je víc než jen slušnost, je to jeden z atributů, na kterých stojí třeba i to pokojné soužití, respekt a podobně. Přesvědčujeme se i v praxi, že se morálka nedá soudně vymáhat. Hodně ji ovlivňuje celková atmosféra ve společnosti. Kterou tvoříme všichni - takže jakási inventura by měla přinést i osobní bilanci, nejen ohlížení se po druhých. Často moc dobře víme, co měl nebo neměl, mohl či nemohl udělat ten druhý.

Ale občas neškodí vzít do ruky i zrcadlo

Tak jako nestačí jen měřit slova, která jsou slyšet. Slova jsou slova, jenom ta sčítat, to není ta pravá inventura. Je dávno vyzkoušeno, že třeba demokracii mohou ohrožovat víc než ostatní ti, kteří jí mají ústa nejplnější. Inventura není jen prosté účetnictví.

A tak není divu, že výročí nepřináší jen oslavy, ale i demonstrace nespokojenosti. Společnost není asi v takové pohodě, jakou bychom si před třiceti lety pro tento čas představovali. A teď už klidný pátek i celý víkend.

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.