Petr Lešák si doslova „zacvičil“ s vlastní váhou a je dvojnásobným mistrem republiky v kalistenice

29. srpen 2022

Petr Lešák je úspěšný mladý atlet a sportovec z Roškopova u Staré Paky, který s cvičením začal v roce 2015, když mu bylo 16 let. Už nechtěl vypadat jako nudle, jak sám říká. Dvojnásobný mistr republiky v kalistenice vám teď tohle sportovní odvětví sám představí.

Petr Lešák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Nejdřív mi řekněte, co máte proti nudlím?
V zásadě nic, jen prostě nevypadají tak dobře, jak by mohly.

Teď mi řekněte, co to je kalistenika?
Kalistenika je cvičení s vlastní vahou svého těla. Může se tomuto sportu také říkat streetworkout. Jde o to, že cvičíte se svojí vlastní vahou. Dřepy, kliky, shyby. A dá se to různě ještě ztěžovat. Například kliky můžete pak dělat třeba na bradlech, takže máte už celou váhu těla na rukách. A díky tomuto se dostanete třeba i k dalším těžším prvkům, jako je například stojka nebo kliky v ní třeba na hrazdě. Dá se to různě kombinovat.

V posilovně zvedáte činku a je pořád stejné. U kalisteniky si s tím můžete vyhrát, nepřestane vás to bavit. Stále je strašně moc možností.
Petr Lešák, dvojnásobný mistr republiky v kalistenice

Máte krásné velké svaly na rukách, až bych řekl, že to musí být z posilovny a činek. Ne?
Do posilovny jsem párkrát zavítal, ale už je to docela hodně dlouho. A vždy jsem tam chodil spíš dělat kalisteniku ještě s přidaným závažím na sebe. Dáte si na sebe ještě opasek a zavěsíte si dalších třeba 20 kilogramů. Zkoušel jsem i činky, protože mě přemluvil kamarád, ale to mi moc nevyhovovalo.

Čtěte také

Já se snažím také dělat kliky, dřepy a shyby, ale pořád to nějak neroste. Čím to je?
Je to tím, že spousta lidí si najde na YouTube, na internetu, nějaké cviky, které drtí stále dokola. A po chvilce to přestane tělo posouvat dál, zafunguje tam nějaká adaptace, tělo si na ty cviky zvykne a je zapotřebí ten plán zase trochu změnit, nějaké cviky ztížit. Úplně jednoduše, například u kliků si dát ruce blíž k sobě nebo dál od sebe. Nebo je nedělat na zemi, ale zkusit nízkou hrazdu, o kterou se opřete, vytočit ruce do pronačního nebo supinačního postavení a hned už to bude jiné.

Takže prostě cviky různě kombinovat a hledat stále něco nového.
Ano a brát to jako pozitivum. Například v posilovně zvedáte činku a je pořád stejné. U kalisteniky si s tím můžete vyhrát, takže to nikoho nepřestane jen tak bavit. Stále je strašně moc možností.

Čtěte také

Na to všechno jste si přišel sám nebo jste měl nějakého trenéra, který vám radil?
Na většinu věcí jsem si přišel sám, něco jsem okoukal i z YouTube. Je to sport velmi mladý, tedy většina trenérů a tréninkových plánů se do toho začíná teprve dostávat. Já jsem začínal ještě v éře, kdy opravdu nic nebylo, jen několik tutoriálů na YouTube. A ještě navíc studuji fyzioterapii, takže by to byla spíš ostuda, kdybych nad tím nepřemýšlel. Musím se trochu snažit.

Kde nejraději cvičíte? Máte někde v okolí bydliště pěkné workoutové hřiště?
Cvičím hodně ve Staré Pace, kde je krásné streetworkoutové hřiště. Tam cvičím hodně rád, protože tohle hřiště mi opravdu vyhovuje, chodí tam spousta kamarádů. Měl jsem ještě postavenu vlastní hrazdičku u sebe přímo před domem, ale ta už trochu dosloužila, prostě jsem ji musel zrušit. Cvičím také ještě v Nové Pace na jednom hřišti, ale to je novější a moc mi nevyhovuje. Je tam například kamínkový povrch, tedy když člověk spadne, tak to někdy i zabolí. Ale je to také dobré hřiště, hezky si tam člověk zacvičí.

Čtěte také

Máte nějaké vysněné workoutové hřiště, kam byste se chtěl podívat?
Už jsem si splnil takový svůj sen, když jsem byl teď nedávno v létě na mistrovství světa v Rize v Lotyšsku. A tak je město Jūrmala, kam jsem se podíval na workoutové hřiště. Je pěkně na pláži, cvičily tam různé workoutové legendy, takže jsem si tam zacvičil také. A díky tomu, že se konalo zrovna ono mistrovství, tak přijelo i víc těch workoutových legend, takže jsem si zacvičil i s nimi. Takže to byl splněný dvojnásobný sen.

Mistrem světa jste se ale letos nestal.
Bohužel ne. Byl jsem 18. v kategorii middle weight. Měl jsem totiž dle pravidel špatnou obuv, dle mého to nebylo zase tak špatné, ale prostě mi pár bodů strhli.

Jaké jsou zatím tedy vaše největší úspěchy?
Jsem dvakrát mistr České republiky ve freestylu v letech 2018 a 2019. A pak mám ještě dvě druhá místa, to bylo v letech 2020 a 2022.

Čtěte také

Co zranění? Protože ta se vrcholovým sportovcům nevyhýbají a jsou někdy velmi nepříjemná. Ve vašem případě k jednomu takovému zranění také došlo.
Je to tak. V roce 2019 na mistrovství světa v Rusku jsem si v Moskvě vykloubil rameno, což byl jeden z nejhorších úrazů, co jsem kdy měl. Ale vyléčil jsem se z něj docela dobře, už zase mohu naplno cvičit. Jinak šlo o menší zranění, různá přetížení, natažené svaly, to je docela běžné. Ale prostě je potřeba být opatrný.

Co vás ještě kromě sportu baví?
Ještě studuji fyzioterapii, rád jsem s přáteli, s přítelkyní, se kterou hodně cestujeme. Takže jsem si teď právě udělal hezkou zastávku tady v Hradci Králové. A mám v plánu si zacvičit také tady na hradeckém workoutovém hřišti, je to tady kousek od rozhlasu. Tam si zacvičím a pak s přítelkyní pojedeme zase dál.

A vaše plány do budoucna? Studujete fyzioterapii, tedy budou vaše plána asi nadále propojeny s cvičením.
Přesně tak. Chci propojit fyzioterapii s cvičením a věnovat se tomu, pomáhat různým lidem, co se týče zdravotní stránky, tréninkových plánů a tak dál. Nechám tomu volný průběh. Třeba mě to zavane ještě někam jinam.

Jakub Schmidt a Petr Lešák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Chtěl byste se také stát mistrem světa v kalistenice?
Určitě je to takový sen umístit se na bedně při mistrovství světa, to by bylo krásné. Ještě to asi zkusím příští rok, třeba to dopadne. Ještě se musím naučit trochu takovou tu dynamickou složku workoutu, což jsou různá salta, otočky na hrazdě či na bradlech. Já dělám spíš silové věci, ale když se to hezky zkombinuje, tak potom má atlet více bodů. Tedy ještě musím dopilovat tuhle stránku cvičení.

Říká Petr Lešák, atlet z Roškopova u Staré Paky, kterému přejeme, aby se mu splnily všechny jeho životní sny.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související