Je super si každé ráno minimálně 10 až 15 minut zacvičit. Když to bude 5 minut, tak je to taky fajn

8. únor 2022

Budeme si povídat o pravidelném a zdravém cvičení v zimním období, protože nikomu z nás se moc nechce chodit ven,  zůstáváme raději u počítače v teple domova. Jaké jsou tedy rady především pro střední a starší generaci?

Lektorka pilates Soňa Šplíchalová hovoří v naší radioporadně na téma cvičení seniorů v zimním období a pilates jako životní styl, který můžeme cvičit v každém věku.

Kolikrát v týdnu si zacvičíte? Opravdu denně a jak dlouho?
Opravdu denně cvičím. Záleží na tom, jestli pracuji nebo ne, ovšem když pracuji, tak je toho až moc. To si kolikrát říkám, že tělo přeci jen už s věkem toho tolik nezvládne, ale na druhou stranu je důležité tělo udržovat v pohybu.

Dechem se mění celá chemie v těle. Člověk se může začít uzdravovat už jen plnohodnotným a kvalitním, tzv. bráničním dýcháním.
Mgr. Soňa Šplíchalová, lektorka cvičení pilates

Apeluji na všechny lidi, je opravdu super, když si každé ráno zacvičíte. Tělo se rozhýbá, nastartujeme a zahřejeme metabolismus, máme lepší náladu, protože se vyplaví hormony, zejména serotonin, hormon štěstí. A hlavně se tělo potom cítí připravené na celý den psychicky i fyzicky.

Čtěte také

Kolik času by mě mělo zabrat každodenní cvičení?
Minimálně 10 až 15 minutek, ale když to bude 5 minut, tak je to taky fajn. Každý pohyb se počítá, a to nejen ráno, i během dne. Já jsem to už říkala mnohokrát, vybrat si. Máte možnost je výtahem tak zkuste vyjít do patra pěšky.

I chůze po schodech se počítá jako pohyb. Pojedete nakoupit, tak si zaparkujte dál, abyste se museli trochu projít. Jsou to takové běžné věci, které si člověk ani neuvědomí, ale i takový pohyb se počítá.

Vyhledávat si tedy takové příležitosti, které nás opravdu donutí hýbat tělem.
Automatizovat si to, místo točící židli v kanceláři si dát normální židli, kopírku si dát do vedlejší místnosti, telefon si dát o tři kroky dál, aby se musel člověk zvednout a dojít si k němu. Základními pohyby prostě udržovat tělo v činnosti a aktivitě.

Čtěte také

Mnoho lidí pracuje u počítače, takže i tady si dělat nějaké přestávky?
Určitě. Při sezení u počítače se nám zvětšuje obvod v pase, ale já bych zmínila i další dopad toho dlouhého sezení, protože většinou člověk je většinou shrbený. Začneme pěkně od shora, máte předsunutou bradu a bude vás bolet krční páteř. Máte zmáčknutý hrudník, čili máte nedostatek kyslíku.

Dál máte zmáčknutý žaludek, takže vám bude za chvilku špatně od žaludku. Ochabnou zádové svaly, ochabnou krční i břišní svaly, takže se to celé takzvaně lidově řečeno vykydne. A potom mohou nastat daleko větší problémy než jen estetické, nastávají zdravotní problémy, bolesti v zádech, bolesti hlavy a migrény.

Nevolnost od žaludku a další a další problémy s tím spojené, protože i ostatní orgány se nedostatečně prokrvují, máme málo kyslíku, tím se nám málo okysličuje krev, která potom proudí pomaleji a nedostává se dostatečně všem ostatním orgánům.

Kvalitním dýcháním ke zdraví

Tedy nejde ani tolik o krásu, ale přímo o zdraví. Jste také zastáncem toho, že bychom se především měli naučit správně dýchat. Jakých chyb se dopouštíme, pokud nedýcháme správně, čím si ubližujeme?
Dýchat umí každý, nikdo nevydrží bez dechu. Dech je první věc, kterou člověk udělá, když se narodí a poslední věc, když vydechne naposledy než zemře. Ale většina lidí dýchá povrchově a nevyužívá plně kapacitu svých plic. A dýchání dokáže strašně moc v našem těle.

Není to jen o přísunu kyslíku, ale s dechem se vám mění celá chemie v těle. Když se nadechnete, tak přijmete množství kyslíku, čímž se okysličí krev. Krev proudí do srdce rychleji, srdce zase začne rychleji pracovat, protože potřebuje krev poslat dál. Posílá ji do svalů a vnitřních orgánů.

Čtěte také

A vnitřní orgány se začnou také lépe prokrvovat, začne pracovat a fungovat hormonální systém, tedy opravdu celá chemie se v těle mění a člověk se může začít uzdravovat už jen plnohodnotným a kvalitním dýcháním. Co mám na mysli, je tzv. brániční dýchání.

Ale žádné dýchání není špatné. Záleží na tom, co od dýchání chcete. Když půjdete na rehabilitaci, na fyzioterapii, budou vás učit dýchat do břicha a do pánevní oblasti, aby se vše uvolnilo. Při cvičení pilates, když chcete přeměnit tukové zásoby na svaly a hlavně zpevnit střed těla, aby vám držela páteř, používáme tzv. laterární nebo-li brániční dýchání.

To znamená, že kromě toho, abyste dýchali povrchově do horní části plic, což dýchají ženy, muži pak do břicha, děti a starci to mají kombinované, tak nadechuje do spodní části žeber, do zad a do oblasti břicha, ale v pase. A dál posíláme vzduch dolů do pánevní oblasti a do oblasti třísel.

Čtěte také

Tohle se dá velice jednoduše a postupně naučit. Důležitá je představivost, pokud si budete v hlavě představovat, kam vzduch proudí, tak se postupně dýchání prodlouží. Začněte si představovat, že roztáhnete hrudní koš, jako když se rozvíjí sukýnka ve větru nebo tahací harmonika.

Až zvládnu roztáhnout hrudní koš posunu se do zad a budeme dýchat pod ledviny, jako když se roztáhne deštník. Čili vzduch nejde jen do stran, ale jde i dopředu, dozadu a do boku. Až zvládnu tuto část, tak se posunu dál do oblasti pasu a budu trhat pásek.

A poslední je potom dýchání do oblasti třísel, kde se uvolní pánevní svalstvo, rozvolní se oblast spodního břicha, všechno se spojí a dýchá a dýchá a dýchá.

Soňa Šplíchalová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celý rozhovor se Soňou Šplíchalovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související