Trenérka Hašková: Pravidelnost a výdrž, cvičení je životní styl. Už po dvou měsících vidíte výsledky

21. leden 2022

Pohyb a cvičení pro zdraví. Jsme v druhé polovině ledna, a to už bývá doba, že kdo si dal novoroční předsevzetí více cvičit a víc se hýbat, případně zhubnout, tak buď už vidí první výsledky, nebo to předsevzetí trošku přestává platit a maličko se nám hroutí.

Sportovní instruktorka a trenérka ze studia Fitstyle Hradec Králové Lucie Hašková hovoří v naší radioporadně na téma: sportování v novém roce a zajímavé, nové druhy sportů.

Lenka Hašková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak to vypadá u vás ve studiu? Máte stálou základnu klientů nebo chodí i noví lidé cvičit?
Máme stálou základu S tím, že klientky už mají cvičení jako součást svého života, chodí cvičit pravidelně. A v lednu dorazili i noví zákazníci, kteří teď zkouší sport, kterým jim bude nejvíc vyhovovat a potom u něj zůstanou.

Odměnou může být, že si koupíte něco pěkného na cvičení. Bude se vám lépe cvičit, když se uvidíte v hezkém úboru v zrcadle.
Lucie Hašková, sportovní instruktorka a trenérka

Cvičení by nemělo být jen novoročním předsevzetím, je to životní styl. Ale takovou dobrou radou je, dávat si reálné cíle. Co je podle vás reálný cíl?
Reálný cíl znamená nastavit si například pravidelnost cvičení, ale začít jednou nebo dvakrát týdně, abychom to zvládli dodržet. A pak se přidává. Protože většinou když člověk cvičení propadne, tak si onu pravidelnost zvyšuje a chodí častěji.

Čtěte také

Takže pro začátek je cvičení dvakrát v týdnu optimální?
Dvakrát až třikrát týdně. Je fajn naučit se základy, pak už si můžete 20 nebo 30 minut zacvičit doma, ale je dobré mít ten základ.

Neměli bychom také chtít všechno hned. Tedy trošku upravíme jídelníček, začneme chodit cvičit, tak kdy můžeme očekávat první výsledky?
Je to individuální, ale většinou už kolem dvou měsíců je vidět, že se postava formuje, člověk se drží vzpřímený, lépe se mu chodí třeba do schodů. Ale myslím si, že hned od začátku je znát, že vás sport někam posouvá. Cítíte se lépe během celého dne.

Prý je dobré najít si pro cvičení dobré parťáky, ale zároveň se nemáme s nikým srovnávat. Protože to by nás mohlo spíš posouvat dolů.
Ano, každý potřebuje jinou, svoji zátěž. Jiné cvičení mu vyhovuje, ale je opravdu fajn najít parťáka, například když jdete do fitka, a máte někoho s sebou, cítíte se potom líp. Kamarádky nebo kamarádi chodí ze začátku spolu, ale potom už si každý udělá svoje lekce a svoji pravidelnost. Už se většinou rozdělí a cvičí si každý po svém.

Čtěte také

Důležitá je také odměna. To by asi tedy neměla být cukrárna. Co by tedy mělo být takovou pěknou odměnu za naše cvičení a za dobrý pocit, že se nám daří?
Může to být například to, že si koupíte něco pěkného na cvičení, třeba hezký cvičební úbor. Pak se vám bude lépe cvičit, když se uvidíte v zrcadle, takže i to by mohla být zajímavá motivace. A určitě i zajít s kamarádkami na kávu. Nechodit na zákusek, ale jednou týdně taková kávová odměna. Ta by se hodila.

Celou radioporadnu s trenérkou Lucií Haškovou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související