Makové lívance se švestkovou omáčkou a zakysanou smetanou. Můžete na ně chodit, dokud jsou na stole

Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil.

Ingredience
  • 200 g hladké mouky
  • 180 ml mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml piva
  • 30g cukru krystal
  • 10 g mletého máku
  • 20 g másla
  • sůl
  • čerstvé švestky
  • voda
  • cukr třtinový
  • citrónová šťáva
  • zakysaná smetana
  • cukr moučka

Je to rychlé - je to chutné - a navíc, pak na lívanečky můžete chodit celé odpoledne. Tedy, pokud zbude.

Ono upřímně řečeno - udělat dobré lívance - není nic náročného. Záleží ale na tom, s čím si je dáme. Ale co se týká těsta, s tím bychom neměli mít problém. Základní suroviny určitě dobře znáte. Nebo ne?

Lívance jsou dobrotou, která potěší každého, ale zajásají nad nimi hlavně děti. Jde o kypřený druh moučníku, podobný palačince, který je vyráběn smažením těsta z mouky, mléka, případně i jogurtu či kefíru, prášku do pečiva nebo droždí u kynuté varianty, vajec, případně i jiných přísad a který je populární zejména v českých zemích. Má podobu tenké placky.

Postup:
Švestky vypeckujeme a nakrájíme na menší kousky do rendlíku. Přidáme vodu, cukr a citronovou šťávu, promícháme a zahřejeme k varu. Pak snížíme teplotu a za občasného promíchání vaříme 10 až 15 minut doměkka. Jakmile omáčka zhoustne, odstavíme ji.
Mezitím připravíme těsto: Ve středně velké míse smícháme vejce, pivo a mléko. Přisypeme mouku, cukr a kypřicí prášek. Metličkou vyšleháme hladké těsto. Nakonec zapracujeme mák a špetku soli.
Ve větší pánvi rozehřejeme máslo. Ztlumíme teplotu na mírnou až střední a do pánve dáváme po lžíci těsta v rozestupech. Opečeme lívanečky dozlatova, z každé strany 1 až 2 minuty. Na povrchu lívanců se začnou tvořit bublinky, které při prasknutí zůstanou „otevřené“.
Smetanu promícháme s cukrem.
Lívanečky podáváme se smetanou a švestkovou omáčkou.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.