Lívance z podmáslí s borůvkami si zamilujete. A můžete na ně chodit celé odpoledne. Pokud zbudou

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil. 

Ingredience
  • 200 g máslo (rozpuštěné)
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 500 ml podmáslí
  • rostlinný tuk (na smažení)
  • půl lžičky jedlé sody
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 25 g cukru krupice
  • Na přelití:
  • borůvky
  • cukr

Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?

Je to rychlé - je to chutné - a navíc, pak na lívanečky můžete chodit celé odpoledne. Tedy, pokud zbude.

Ono upřímně řečeno - udělat dobré lívance - není nic náročného. Záleží ale na tom, s čím si je dáme. Ale co se týká těsta, s tím bychom neměli mít problém. Základní suroviny určitě dobře znáte. Nebo ne?

Postup:
V míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, kypřicí prášek a sodu. V jiné míse metličkou promíchejte podmáslí, mléko, rozšlehaná vejce a rozpuštěné máslo. Tekutou směs přelijte k suchým ingrediencím a vše promíchejte (asi jako těsto na muffiny).
Velkou lžící lijte těsto na rozpálený tuk v pánvi nebo lépe lívanečníku. Smažte asi dvě minuty, až se na povrchu vytvoří bubliny. Potom lívanec opatrně obraťte a smažte z další strany dvě minuty dozlatova.
Podávejte teplé s borůvkami rozmačkanými s cukrem.

Lívance
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.