Italové mají pizzu, Francouzi palačinky, které berou hodně vážně. Výborné jsou se zeleninovou náplní

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Ingredience
  • Palačinky:
  • 250 ml mléko
  • 150 g hladká mouka
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • olej na smažení
  • Zeleninová směs:
  • 150 g cibule na plátky nebo klínky
  • 150 g paprika barevná
  • 250 g cuketa mladá, neloupaná
  • 2 stroužek česnek
  • 150 g čerstvé žampiony
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka
  • koření nebo bylinky
  • Dále:
  • parmezán nebo jiný výraznější sýr

Palačinky nemusíte připravovat jen z pšeničné mouky, mohou být i z kaštanové nebo pohankové. Výborné jsou také ze žitné mouky. Každá mouka má ale jiné parametry.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku.

Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou.

K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

Postup:
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme mléko nebo přisypeme mouku dle potřeby. Po odležení smažíme na trošce oleje tenké palačinky (cca 6 ks) z obou stran dozlatova.
Zeleninová směs: Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Během smažení přisypeme osmažit i na nudličky pokrájenou papriku (nejlépe barevnou). Následně přisypeme pokrájené žampiony (plátky či klínky), které necháme v pánvi povadnout a nakonec plátky cukety s nasekaným česnekem. Pokud nechceme použít kořenící směs (na zeleninu, čubrica...), přidáme s česnekem i lístečky tymiánu. Když máme všechnu zeleninu v pánvi, počkáme, až nám cuketa mírně změkne, dochutíme solí (sojovou omáčkou), kořením, zaklopíme a jen krátce společně podusíme, aby zelenina zůstala na skus.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...