Italové mají pizzu, Francouzi palačinky, které berou hodně vážně. Výborné jsou se zeleninovou náplní

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Ingredience
  • Palačinky:
  • 250 ml mléko
  • 150 g hladká mouka
  • 1 ks vejce
  • sůl
  • olej na smažení
  • Zeleninová směs:
  • 150 g cibule na plátky nebo klínky
  • 150 g paprika barevná
  • 250 g cuketa mladá, neloupaná
  • 2 stroužek česnek
  • 150 g čerstvé žampiony
  • olej
  • sůl
  • sojová omáčka
  • koření nebo bylinky
  • Dále:
  • parmezán nebo jiný výraznější sýr

Palačinky nemusíte připravovat jen z pšeničné mouky, mohou být i z kaštanové nebo pohankové. Výborné jsou také ze žitné mouky. Každá mouka má ale jiné parametry.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku.

Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou.

K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

Postup:
Palačinky: vejce vyšleháme se špetkou soli, přilijeme mléko a vmícháme mouku. Hladké těstíčko necháme alespoň 20 minut odstát, je-li třeba přilijeme mléko nebo přisypeme mouku dle potřeby. Po odležení smažíme na trošce oleje tenké palačinky (cca 6 ks) z obou stran dozlatova.
Zeleninová směs: Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata. Během smažení přisypeme osmažit i na nudličky pokrájenou papriku (nejlépe barevnou). Následně přisypeme pokrájené žampiony (plátky či klínky), které necháme v pánvi povadnout a nakonec plátky cukety s nasekaným česnekem. Pokud nechceme použít kořenící směs (na zeleninu, čubrica...), přidáme s česnekem i lístečky tymiánu. Když máme všechnu zeleninu v pánvi, počkáme, až nám cuketa mírně změkne, dochutíme solí (sojovou omáčkou), kořením, zaklopíme a jen krátce společně podusíme, aby zelenina zůstala na skus.

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.