Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Italové mají pizzu a Francouzi palačinky (ilustrační foto)
0:00
/
0:00

Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.

Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.

Suroviny:
mouka pšeničná hladká 250 gramů, mléko 300 mililitrů, pivo světlé 200 mililitrů, med 70 gramů, vejce 2 kusy, máslo 40 gramů, sůl, cukr vanilkový 7 gramů, rum tmavý

Karamelové máslo:
smetana na šlehání 200 mililitrů, máslo 40 gramů, voda 30 gramů, cukr krupice 100 gramů, sůl 1/2 lžičky

Postup:
Nejprve připravte karamelové máslo: v hrnci smíchejte vodu s cukrem a pomalu směs zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Když je karamel světle zlatý, přidejte máslo a sůl, promíchejte a přilijte smetanu. Za stálého mícháni směs přiveďte k varu a pak ji stáhněte z plotny. Máslo rychle tuhne, proto je před podáváním lehce nahřejte.
Udělejte palačinky: Metlou nebo mixérem důkladně vymíchejte všechny ingredience a nechte směs alespoň 1 hodinu odpočinout. Rozpalte nepřilnavou pánev, lehce ji vymažte máslem a nalijte na ni malou naběračku těsta. Kroužením ho rozlijte po celé pánvi a pečte asi 2 minuty z každé strany. Hotové palačinky složte na čtvrtiny a zalijte teplým karamelovým máslem.

Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.

Italové mají pizzu a Francouzi palačinky (ilustrační foto)
autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...