Jemné francouzské palačinky s karamelovým máslem. Velké, tenké, sladké i slané, ale pokaždé výtečné
Ve Francii si můžete koupit palačinky ve stánku na náměstí, na trhu, na pouti anebo v jedné z mnoha specializovaných restaurací v takzvaných crêperie. Francouzi berou palačinky vážně, není to jen pamlsek. Dokonce by se dalo říct, že Italové mají pizzu a Francouzi palačinky.
Když půjdete do palačinkárny, budete si moc vybrat z celé řady zajímavých variací. Nejdřív se podává slaná varianta „galette“ a pak sladká jako dezert „crêpe“.
Suroviny:
mouka pšeničná hladká 250 gramů, mléko 300 mililitrů, pivo světlé 200 mililitrů, med 70 gramů, vejce 2 kusy, máslo 40 gramů, sůl, cukr vanilkový 7 gramů, rum tmavý
Karamelové máslo:
smetana na šlehání 200 mililitrů, máslo 40 gramů, voda 30 gramů, cukr krupice 100 gramů, sůl 1/2 lžičky
Postup:
Nejprve připravte karamelové máslo: v hrnci smíchejte vodu s cukrem a pomalu směs zahřívejte, dokud nezačne karamelizovat. Když je karamel světle zlatý, přidejte máslo a sůl, promíchejte a přilijte smetanu. Za stálého mícháni směs přiveďte k varu a pak ji stáhněte z plotny. Máslo rychle tuhne, proto je před podáváním lehce nahřejte.
Udělejte palačinky: Metlou nebo mixérem důkladně vymíchejte všechny ingredience a nechte směs alespoň 1 hodinu odpočinout. Rozpalte nepřilnavou pánev, lehce ji vymažte máslem a nalijte na ni malou naběračku těsta. Kroužením ho rozlijte po celé pánvi a pečte asi 2 minuty z každé strany. Hotové palačinky složte na čtvrtiny a zalijte teplým karamelovým máslem.
Stejně jako v pizzerii, ani v crêperie nesmí chybět na jídelním lístku klasiky, ke kterým se následně připojí speciality podniku. Přiobjednat si ke slané variantě můžete také malý hlávkový salát s hořčičnou zálivkou. K pití se tradičně podává, a do drobných hrnečků nalévá, fermentovaný nápoj z jablek cidre.
Související
-
Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto má pro vás tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!
-
Celozrnné palačinky s jablečným pyré (od paní Magdy z...
Ingredience: 2 hrnky špaldové jemně mleté mouky, 2 hrnky jemně mleté ječné mouky, 1/2 hrnku pohankové mouky, studená voda dle potřeby (1-1,5 litru), olej, 2 jablka...
-
Palačinky se špenátem
Suroviny: 600 ml mléka, 4 vejce, hladká mouka (cca 450 g), sůl, dušený špenát, 3/4 hrnku mléka, 1 vejce, muškátový oříšek, šunka nebo šunkový salám, olej, kousek má...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!
Vladimír Kroc, moderátor


Zločin na Zlenicích hradě
Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...