Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem

Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto pro vás připravila tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!

Ječné lívanečky s podmáslím (vegetariánské)

Doba přípravy: 45 min, počet lívanců: 20-30 ks

Suroviny: 200 g celozrnné ječné mouky Bioharmonie, 2 lžičky kypřícího prášku Amylon, špetka soli, 300 - 400 ml podmáslí (záleží na hustotě), 50 ovesných vloček jemných Bioharmonie, 2 vejce, 1 nastrouhané jablko

Postup:
V míse střední velikosti smíchejte postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne husté těsto o něco hutnější než na klasické lívance, které však není potřeba ředit. Pomocí naběračky lijte přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažte do zlatohněda po obou stranách. Ochuťte javorovým sirupem, kysanou smetanou či jahodovým džemem.

Tip na borůvkové lívance: Do základního těsta přidejte ½ lžičku skořice, a rozmíchejte hrst čerstvých nebo mražených borůvek.

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky

Suroviny: 0,5 l mléka, 200 g pohankové mouky Bioharmonie, 1 vejce, špetka soli, lžíce cukru, olej na smažení a pečení Biolinie, kvalitní džem

Postup: Do nádoby vlijte mléko, přidejte vejce, vmíchejte pohankovou mouku, osolte a oslaďte. Těsto nechejte chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouku. Rozpalte pánev, lehce ji vytřete olejem a smažte tenké palačinky. Palačinky potřete džemem a podávejte.

Náš tip: Nemáte-li mnoho času, doporučujeme pro rychlejší přípravu výrobek Biolinie pohankové palačinky. Přidáte pouze vodu a trochu oleje.

Ovesná kaše s jablky a tvarohem

Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1 porce

Suroviny: 40 - 50 g jemných ovesných vloček, 100 g najemno nastrouhaného jablka, ½ lžičky skořice, 100 g měkkého tvarohu, hrst podrcených oříšků, případně med nebo javorový sirup na doslazení tvarohu

Postup:
Ovesné vločky nasypejte do misky. Zalijte půl hrnku vroucí vody a přiklopte. Nechte chvíli odstát. Přimíchejte nastrouhané jablko a skořici. Tvaroh podle chuti doslaďte a smíchejte s ořechy. Do čisté skleničky dejte vrstvu kaše. Pak přidejte vrstvu tvarohu a střídejte dál s kaší. Nakonec posypejte ještě trochou oříšků a uložte do lednice, dokud nepřijde její chvíle na tuhle dobrotu.

(Recept převzat z: www.vareniste.cz)

Ovesná kaše s jablky a tvarohem
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Procházet se vesmírem a dotýkat se hvězd je možné i ve svěrací kazajce…

Jan Pokorný, projektový manažer ČRo

Jack London Tulák po hvězdách

Tulák po hvězdách

Koupit

Vězeň Darrell Standing, původně profesor agronomie, byl za vraždu svého kolegy odsouzen na doživotí. Pět let pak strávil ve tmě v samovazbě, dost často i ve svěrací kazajce.