Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření

Špaldové Ratatouille
Špaldové Ratatouille

Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille. 

Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové

Typ receptu: bezlaktózový a veganský
Náročnost: snadná
Doba přípravy: 60 min
Množství: 4 porce

Ingredience:
• 250 g špaldového kernotta Bioharmonie
• 3 lžíce extra panenského olivového oleje Biolinie
• mletý černý pepř Sonnentor
• sůl Biosal
• 2 malé cukety
• 2 lilky
• 1 červená paprika
• 1 červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 300 g cherry rajčátek
• 1 lžíce balsamikového octa
• citrónová šťáva
• hrst čerstvé petrželky a bazalky

Postup:
Kernotto uvařte dle návodu na obale. Cukety, lilky a papriku nakrájejte na kousky o velikosti 1-2 cm. Kousky zeleniny smíchejte v míse s octem, polovinou oleje, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Umístěte na plech či gril a grilujte při 160 °C asi 30 minut. Zelenina by měla být lehce měkká, ale stále příjemně křupavá. Grilovanou zeleniny smíchejte s uvařeným kernottem, cherry rajčátky a nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte zbytek olivového oleje, citrónovou šťávu a prolisovaný česnek. Vše promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Ochuťte solí a pepřem. Posypejte čerstvými bylinkami.
Ratatouille můžete podávat ihned ještě teplé nebo chlazené, uležené do druhého dne.

Zeleninový salát s ředkvičkami

Bio je dnes něco jako mantra. Setkáte se s tímto termínem skoro na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl.

Barbora Hernychová s Janou Kudyvejsovou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Barbora Hernychová se výrobou biopotravin zabývá již dlouho a říká, že můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce i biotričko.

Spustit audio

Související