Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření
Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille.
Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové
Typ receptu: bezlaktózový a veganský
Náročnost: snadná
Doba přípravy: 60 min
Množství: 4 porce
Ingredience:
• 250 g špaldového kernotta Bioharmonie
• 3 lžíce extra panenského olivového oleje Biolinie
• mletý černý pepř Sonnentor
• sůl Biosal
• 2 malé cukety
• 2 lilky
• 1 červená paprika
• 1 červená cibule
• 3 stroužky česneku
• 300 g cherry rajčátek
• 1 lžíce balsamikového octa
• citrónová šťáva
• hrst čerstvé petrželky a bazalky
Postup:
Kernotto uvařte dle návodu na obale. Cukety, lilky a papriku nakrájejte na kousky o velikosti 1-2 cm. Kousky zeleniny smíchejte v míse s octem, polovinou oleje, citrónovou šťávou, pepřem a solí. Umístěte na plech či gril a grilujte při 160 °C asi 30 minut. Zelenina by měla být lehce měkká, ale stále příjemně křupavá. Grilovanou zeleniny smíchejte s uvařeným kernottem, cherry rajčátky a nadrobno nakrájenou cibulí. Přidejte zbytek olivového oleje, citrónovou šťávu a prolisovaný česnek. Vše promíchejte, aby se jednotlivé ingredience propojily. Ochuťte solí a pepřem. Posypejte čerstvými bylinkami.
Ratatouille můžete podávat ihned ještě teplé nebo chlazené, uležené do druhého dne.
Bio je dnes něco jako mantra. Setkáte se s tímto termínem skoro na každém kroku. Přesto má mnoho lidí poměrně mlhavou představu o tom, co přesně vlastně bio je. Mnozí se například domnívají, že biostrava je automaticky dietní nebo že „bio" a „maso" nejde dohromady. To je ale omyl.
Barbora Hernychová se výrobou biopotravin zabývá již dlouho a říká, že můžete mít bioklobásku, biočokoládu, biochipsy, nebo dokonce i biotričko.
Související
-
Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit na cestách a...
Proč jsou biopotraviny kvalitnější, ekologičtější a etičtější? Proč bychom je měli kupovat, i když mají ve většině případů větší cenu než konvenční? Co se týče vyšš...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.