Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit na cestách a o dovolené

13. červenec 2017

Proč jsou biopotraviny kvalitnější, ekologičtější a etičtější? Proč bychom je měli kupovat, i když mají ve většině případů větší cenu než konvenční? Co se týče vyšší ceny, je to otázka hlavně množství. V sousedním Německu ceny biopotravin vytrvale klesají podle toho, jak vzrůstá poptávka zákazníků. Biofarmáři prostě dávají více péče své půdě i životnímu prostředí, proto jsou dražší.

3 důvody, proč jíst biopotraviny

Tři jednoduchá kritéria, proč si nekupovat potraviny z diskontního řetězce, ale vysoce kvalitní biopotraviny. Nikdo z nás už nepamatuje, jak chutnaly chemicky neošetřené potraviny před průmyslovou revolucí, ale všichni si všímáme klesající kvality potravin v řetězcích. Bio je prostě návrat ke kvalitním potravinám, ale také cesta k dobrému životnímu prostředí a spokojenosti zvířat.

Letní salát z pšenice dvouzrnky
500 g pšenice jednozrnky, 1/4 šálku olivového oleje , 3 polévkové lžíce vinného octa, sůl a pepř na dochucení, 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky, 1/2 nasekané červené cibule, 3/4 šálku rozpůlených cherry rajčátek, 2 malé nakrájené okurky, 1 stroužek prolisovaného česneku, 2 polévkové lžíce kaparů, 20 černých nakrájených oliv, rozdrobený sýr feta na posypání
Namočte dvouzrnku asi na 30-60 minut a mezitím si připravte zeleninu. Dvouzrnku slijte a vařte v nové vodě pod pokličkou asi 30 minut. Slijte a propláchněte studenou vodou. Ve velké míse smíchejte olej, ocet, byliny, koření a zeleninu. Jemně smíchejte s uvařenou dvouzrnkou, dokud není dokonale smíchané. Nechte minimálně hodinu vychladnout. Podávejte sypané sýrem feta.

Bio nutně neznamená, že je daný výrobek zdravý - bio může být i sádlo, alkohol, brambůrky, smažené hranolky či cigarety - bio tedy znamená hlavně to, že suroviny byly pěstovány a zpracovávány ekologicky. Takže si vybere jak zdravě žijící vegetarián, tak bohémsky žijící gurmán.

1. Zdraví a kvalita
I když existují různé výzkumy a v Česku se v poslední době stalo módou znevažovat biopotraviny, skutečnost je taková, že velké množství výzkumů a testů prokazatelně dosvědčuje vysokou kvalitu biopotravin. Jsou ve srovnání s konvenčními potravinami všeobecně zdravější, chutnější a kvalitnější. Žádné chemické hnojení ve prospěch větších výnosů, žádná „éčka“, glutamany, konzervanty. Vychutnejte si biomléko takové, jaké je, biobrambory takové, jaké opravdu jsou. Něco vám nemusí chutnat napoprvé, ale tak to prostě příroda vypěstovala.

Biopotraviny mohou být na první pohled stejné jako konvenční produkty, bio se dá vyrobit cokoliv. Můžete si být ale jisti, že takové produkty budou pocházet z ekologické produkce, budou mít nulový či výrazně nižší obsah chemických reziduí, pesticidů, dusičnanů či těžkých kovů a nebudou obsahovat třeba glutaman nebo konzervanty. Ve většině případů však místo rozumu rozhodne hlavně chuť.

Barbora Hernychová s Janou Kudyvejsovou ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

2. Příroda okolo nás
Bio je hlavně o způsobu produkce. Pěstitelé musí splňovat přísná kritéria, kromě obvyklých zemědělských kontrol mají ještě další kontroly, které ověřují, že pozemky jsou spravovány bez použití chemie. Nikdo se také nemůže stát biopěstitelem ze dne na den - na pozemcích běží přechodná dvouletá doba, po kterou se půda „čistí“, aby byly biopotraviny opravdu čisté, bez obsahu případných chemických reziduí.

Pohanková sekaná (karbanátky)
1,5 hrnku pohanky lámanky, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 200 g kysaného zelí, strouhanka, 1 vejce, sůl, pepř, majoránka. máslo
Lámanku připravíme podle základního receptu uvedeného na obale výrobku a necháme vychladnout. Ve velké míse smícháme vychladlou lámanku, vejce, najemno nakrájenou syrovou (nebo i orestovanou) cibuli, prolisovaný česnek, nadrobno nakrájené zelí, osolíme, opepříme, ochutíme majoránkou a přisypeme strouhanku, aby vzniklo tvárné těsto. Z něj můžeme vytvarovat šišku na sekanou nebo formovat malé karbanátky, které před smažením ještě obalíme ve strouhance. Šisku na sekanou dáme do pekáče, podlijeme vodou, na povrch položíme plátky másla a zapékáme v pekáči asi 45 minut dozlatova. Servírujeme s vařenými bramborami a kysaným zelím. Sekaná je výborná i s rajskou omáčkou a knedlíkem.

Biozemědělec musí splňovat mnoho dalších kritérií včetně umístění polí - málokdo třeba ví, že pokud bude v blízkém okolí pole s geneticky modifikovanou kukuřicí a ta se spráší s biokukuřicí, biozemědělec může o certifikát přijít - bio se totiž zcela příčí genetickým modifikacím.

Bioprodukce je přírodě blízký způsob hospodaření, který jsme znali do dob průmyslové revoluce a zemědělské kolektivizace - ve většině případů jsou biozemědělci lidé, kteří dělají svou práci s láskou, udržují ekologickou funkci krajiny, poskytují na svých pozemcích prostor i například ptákům, kteří zároveň chrání pole a ničí škůdce a podobně.

3. Zvířata a lidé
Bio nemusí být jen obilí, říkají lehce posměšně ti, kteří se masa nechtějí vzdát a navíc objevili, že je biomaso velmi chutné. Jiní dodávají, že zvířata na ekologických farmách jsou chována ve volných výbězích, bez stresu, většinou s větší péčí a zdravějším vývinem, než zvířata chovaná konvenčně ve velkochovech. To je zřejmě pravda, zvířata mají na biofarmách větší pohodu, mohou se chovat podle obvyklých vzorců chování a netrpí stresem, zneužíváním antibiotik a hormonů tak, jako se tomu děje v obrovských halách velkochovů a drůbežáren.

Radioporadna: Ing. Barbora Hernychová - odbornice na zdravou výživu. Téma: Zdravé, snadné a chutné vaření na cestách a dovolených. Zajímavá osobnost je hostem radioporadny Českého rozhlasu Hradec Králové každý všední den po 11. hodině.

Salát jako lehké hlavní jídlo
Spustit audio