Střeva jako druhý mozek. Inspirujme se tradicí v moderní podobě. Zdravá střeva = zdravé tělo
Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Tentokrát v naší radioporadně na téma: vláknina a její přínos pro naše zdraví! Vše začíná v naší trávící soustavě. Kde najdeme vlákninu?
Základem pečení je kvalitní čerstvá mouka. Věřte, že na svém pekařském výsledku ten rozdíl poznáte

Ing. Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: Kupujeme kvalitní mouku? Jaké druhy jsou na trhu? Prospěšnost a výživové hodnoty kvalitné a čerstvé mouky.
Co je důležité, jíst opravdové, skutečné potraviny, ideálně v kvalitě BIO - bez chemických přísad, bez průmyslové úpravy, bez barev, konzervantů a zlepšujících přípravků.
Klasická staročeská jídla obsahovala vždy dost vlákniny, naopak dnešní strava založená na bílé mouce z pšenice - rohlíky, knedlíky, těstoviny, pizzy, bagety, sušenky, zahušťované omáčky a polévky, mají vlákniny minimum nebo žádnou! Z toho nám nic nedělá dobře a konzumací takových jídel se zaděláváme na civilizační choroby.
Inspirujme se tradicí v moderní podobě - tzv. krupota - rizoto z krup - ječných nebo špaldových (keronotto).
Jak vznikají kroupy, co obsahuji a jak je využít v kuchyni
Kroupy jako příloha, jako zavářka do polévek, krupoto zeleninové, dýňové, s brynzou a se zelím, s houbami. Existují neomezené možnosti kombinaci.
Houbové kernotto - recept
Suroviny: 400 g špaldových krup (kernotta), 65 g sušených hub (650 g čerstvých hub), 3 lžíce oleje, 2 velké cibule, 4-6 stroužků česneku, vrchovatou polévkovou lžíci majoránky, kmín, sůl, pepř
Postup:
Kroupy uvaříme v osolené vodě (není potřeba předem namáčet), během 30 minut jsou hotové, příjemně křupavé, ne rozvařené. Na pánvi osmahneme dozlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme kmín, houby a krátce podusíme. Nakonec přidáme utřený česnek se solí, čerstvě nadrcený pepř, osolíme a nakonec přidáme majoránku. Smícháme s uvařenými kroupami a vložíme do tukem vymazaného pekáče. V troubě zapékáme 20 minut.
Místo hub lze použít velmi dobře brokolici, dýni, brynzu se zelím, dle sezóny upravovat.
Například tradiční původní obiloviny - jednozrnka, dvouzrnka, červená pšenice - mají skvělé nutriční složení. Využívat je můžeme po uvaření jako přílohu, do polévky, do salátů.
Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření

Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille.
Mouku nepoužívejme jen bílou pšeničnou, ale zařazujme do jídelníčku mouky celozrnné z dalších obilovin.
Každá rodina s dětmi chystá doma lívance, palačinky, krupicovou kaši. Udělejte malý krok a část mouky nahraďte celozrnnou - ječné lívance z ječné mouky, palačinky z pohankové mouky, krupicová kaše ze špaldové krupice.
Více receptů najdete na www.probio.cz
Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Mozek a střeva spolu komunikují. Chraňme se před demencí zdravou stravou
PharmDr. Margit Slimáková, specialistka na zdravotní prevenci a výživu, byla hostem v radioporadně Českého rozhlasu Hradec Králové. Tentokrát na téma: výživa pro mozek.
-
Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty
Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně.
-
Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit na cestách a...
Proč jsou biopotraviny kvalitnější, ekologičtější a etičtější? Proč bychom je měli kupovat, i když mají ve většině případů větší cenu než konvenční? Co se týče vyšš...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka