Základem pečení je kvalitní čerstvá mouka. Věřte, že na svém pekařském výsledku ten rozdíl poznáte
Ing. Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: Kupujeme kvalitní mouku? Jaké druhy jsou na trhu? Prospěšnost a výživové hodnoty kvalitné a čerstvé mouky.
Strava ovlivňuje naše zdraví. Lepší je kvalita a jednoduchost než kvantita a složité recepty

Co jíst a pít, aby bylo naše tělo spokojené? Barbora Hernychová v naší radioporadně.
Základem každého pečení je kvalitní čerstvá mouka. Pokud je navíc v kvalitě bio a vyrobena s velkou péčí a láskou, věřte, že na svém pekařském výsledku ten rozdíl poznáte.
V současné době je u nás v obchodech velmi široký sortiment bio mouk v různých granulacích a velikostech balení. Jedná se o mouky bílé, celozrnné, hladké, hrubé či polohrubé.
Pravidelnými odběrateli bio mouky jsou nejen prodejny zdravých výživ, ale i pekárny, restaurace a školní jídelny.
Ořechový mazanec ze špaldové celozrnné mouky
Tradiční mazanec letos trochu jinak!
Suroviny:
300 g celozrnné špaldové mouky jemně mleté
300 g bílé pšeničné mouky
100 g přírodního třtinového cukru
120 g másla
3 žloutky, ideálně z bio vajec
40 g droždí
250 ml mléka
60 g hrozinek
citrónová kůra z chemicky neošetřeného plodu
muškátový oříšek
50 g vlašských ořechů
mandle
sůl
Postup:
Do 3 lžic vlažného mléka rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citronu. Pak nalijeme kvásek, rozpuštěný tuk a vypracujeme tuhé těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky a hrubě nasekané ořechy. Potom jej rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme spařenými a oloupanými mandlemi nakrájenými na tenké plátky. Vrcholy mazanců nařízneme na kříž a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.
Takzvané zapomenuté plodiny
Jde o druhy u nás dříve hojně pěstované a využívané, které z našich polí postupně vymizely - například špalda, pohanka, jednozrnka, dvouzrnka a další. Konkrétně na špaldu je při výrobě bio mouky využíváno šetrné loupací zařízení, které jednotlivá zrna nepoškozuje.
Běžně používané loupačky bohužel surovinu často poškozují a takto zpracované zrno je následně například bez špičky, která však obsahuje nejcennější část - obilný klíček.
Každá mouka má svá specifika a kuchyňské využití
Špaldové Ratatouille od Barbory Hernychové aneb Zdravé letní vaření

Barbora Hernychová v naší radioporadně na téma: zdravá letní strava, udělejte si saláty, jak je neznáte. A připojila recept na špaldové Ratatouille.
Z žitné upečete křupavý chléb, z pohankové výtečné palačinky, ječná se hodí na nadýchané lívance, ze špaldové připravíte báječné houstičky a bílou pšeničnou si schovejte na sváteční koláče, buchty či dort.
Už také u nás fungují i bezlepkové mlýny určené k mletí přirozeně bezlepkových surovin. Tyto produkty jsou bezpečné i pro jedince s celiakií a alergií na lepek. Jednotlivé šarže bezlepkových produktů se nejdříve testují v laboratoři na možný obsah lepku a teprve potom mohou být puštěny dále do oběhu.
Celou radioporadnu s Ing. Barborou Hernychovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit na cestách a...
Proč jsou biopotraviny kvalitnější, ekologičtější a etičtější? Proč bychom je měli kupovat, i když mají ve většině případů větší cenu než konvenční? Co se týče vyšš...
-
Radioporadna: Ing. Barbora Hernychová - zdravé potraviny a...
Radioporadna - Ing. Barbora Hernychová - odbornice na zdravou výživu, téma: zdravé potraviny a naše zdraví - Zajímavá osobnost je Hostem Radioporadny Českého rozhla...
-
Pohankovo - oříškové rohlíčky (bezlepkové) (od Ing. Barbory...
Suroviny: 250 g pohankové mouky, 210 g másla, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g mletých lískových oříšků, třtinový a vanilkový cukr na obalení
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.