Vepřová kotleta je oblíbený kus masa. Je spousta nápadů, co s ní. Zkuste ji v těstíčku se slaninou

Vepřové maso patří v zemích českých i moravských k tomu nejoblíbenějšímu. Na rovinu si musíme přiznat, že ale nepatří k těm nejzdravějším. Pokud ale zvolíte libovější varianty, není třeba mít výčitky. Právě kotleta je hned po panence považovaná za nejkvalitnější část.

Ingredience
  • 3-4 vepřové kotlety bez kostí
  • 2 vejce
  • 60 g anglické slaniny
  • 1/2 hrnku podmáslí nebo mléka
  • 1 větší utřený stroužek česneku
  • 5-6 lžic hladké mouky
  • lžička mleté uzené papriky
  • lžička hořčice
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka
  • olej nebo sádlo

Až na tukový okraj je maso vepřové kotlety libové, často se připravuje s kostí a řadí se rozhodně mezi kvalitnější maso. Můžete ji upravit pečením, grilováním, dušením i smažením.

Část světové populace díky svému náboženství nejí vepřové maso. Z toho vyplývá, že zbude více pro nás, kteří si ho dopřejí velmi rádi. U nás je vepřové maso velice oblíbené.

Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři, kterou připravujete v týdnu, člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u víkendového oběda si rád pochutná.

Postup:
Kotlety zlehka naklepeme a nařízneme okraje. Osolíme a opepříme. Připravíme těstíčko z rozšlehaných vajec, podmáslí, česneku, mouky, hořčice a papriky. Nakonec vmícháme drobně nakrájenou slaninu.
Maso nejdříve obalíme ve strouhance, přimáčkneme a namočíme do těstíčka. Nemělo by moc stékat. Vkládáme do rozehřátého tuku a smažíme z obou stran dozlatova.
Hotové odkládáme na papírový ubrousek odsát přebytečný tuk.
Podáváme s bramborovou kaší nebo různě upravenými bramborami a zeleninovým salátem.

Dobrou chuť!

autor: KAB

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.