Kefírové lívance s rybízovým máslem si zamilujete. A můžete na ně chodit celé odpoledne

Dnes si společně pořádně zavaříme. Připravíme si „lívance“. A přijdou si na své všichni - ať už jste na sladké nebo naopak na slané. Dali jsme totiž hlavy dohromady a těch receptů jsme našli tolik, že by nám jeden pořad nestačil. 

Recept na lívance nechybí snad v žádné domácí kuchařce. Mimochodem, víte, že slovo lívanec je odvozeno od slovesa lít, jelikož se jedná o moučník z litého těsta?

Je to rychlé - je to chutné - a navíc, pokud zbyde, pak na lívanečky můžete chodit celé odpoledne. Tedy, pokud zbyde.

Lívance s rybízovým máslem si zamilujete

Ono upřímně řečeno - udělat dobré lívance - není nic náročného. Záleží ale na tom, s čím si je dáme. Ale co se týká těsta, s tím bychom neměli mít problém. Základní suroviny určitě dobře znáte. Nebo ne?

Suroviny: 250 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 500 ml kefíru, 2 lžičky cukru, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, olej dle potřeby, půl hrnku rybízu, 125 g změklého másla, 1-2 lžičky cukru

Postup: Cukr, mouku, sodu, kefír, sůl a vejce pečlivě smícháme v míse, abychom dosáhli hladké konzistence bez hrudek. Necháme deset minut odležet. Poté smažíme na pánvi na tenké vrstvě oleje.
Postup pro rybízové máslo: Změklé máslo smícháme s cukrem. Poté přidáme rybíz, který vidličkou rozmačkáme do másla. Potíráme jím lehce teplé lívance.

Lívance si prostě zamilujete
autor: KAB

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.