Udělejte si pikantní kuřecí játra s rýží. Bude to taková nostalgická vzpomínka na naše dětství
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. V řeznictví se prakticky neprodávala. Tak si je dnes zkuste připravit s pikantní příchutí. Bude to taková nostalgická vzpomínka na dětství. Ať už použijete k vaření vepřová, telecí či drůbeží játra, vždy z nich dokážete připravit skutečnou lahůdku. A všichni strávníci to ocení.
Zkuste si s námi udělat pikantní kuřecí játra s rýžá. Hotová jsou vskutku za pár minut a nejsou nikdy špatným tipem na teplou večeři. K nim dobré červené víno a romantika je na stole.
Suroviny:
500 g kuřecích jater, 4 stroužky česneku, 2 lžíce másla, citrón, ½ hrnku smetany, sůl, pepř, chilli papričky najemno nakrájené, 1 lžíce dijonské hořčice, bílý vinný ocet, olivový olej
Postup:
Kuřecí játra očistíme a nařežeme na kousky.
Česnek oloupeme a rozdrtíme na prkénku nožem.
Připravíme si pánev na plotnu a necháme ji zahřát.
Do horké pánve vhodíme máslo a pohybujeme s ním, aby se rozpustilo.
Vhodíme kuřecí játra a opékáme, dokud nemají zlatohnědou barvu ze všech stran.
Přidáme česnek, chilli papričky, hořčici, vinný ocet, olej a vše ještě chvíli smažíme. Pak přilijeme smetanu s citronovou šťávou a promícháme.
Osolíme, opepříme a vaříme zhruba 5 až 7 minut.
Příloha: vařená rýže
Játra vždy patřila k populárním kuchyňským surovinám. Pokud se někde setkáte s námitkou, že jde o „chemickou čistírnu“ těla, v níž se odfiltrované škodlivé látky ukládají, uklidněte se - játra je skladovat neumí.
Co naopak uchovávat umí, je spousta pro náš organismus cenných látek, především vitamínů.
Ačkoliv pečená či grilovaná játra mají co do sebe, u těch největších labužníků stále vedou ty, která jsou dělána na dušený způsob. Není v tom žádná alchymie a výsledek je velmi rychlý a velmi chutný.
Související
-
Vepřová játra s pomerančovou omáčkou. Zvláštní chuťová kombinace, ale překvapivě výborná
Když jsme byli malí, byla játra velká vzácnost. Tak si je dnes zkuste připravit spolu s pomerančovou omáčkou. Bude to taková překvapivá kombinace, ale určitě vás nadchne.
-
Krůtí maso s nádivkou z krůtích jater. Odborníci na výživu řadí krůtu mezi superpotraviny
Máte rádi drůbeží maso? Někdo dává přednost grilovanému kuřeti, jiný má rád drůbeží kousky ve směsi. My pro vás ale máme tip! Zkuste krůtí maso s nádivkou z krůtích jater.
-
Vepřová játra po myslivecku. Vyzkoušejte jídlo nezaměnitelné chuti koření
Dnes si spolu uděláme vepřová játra po myslivecku. A když myslíme po myslivecku - tak tušíte, že budeme potřebovat kořenovou zeleninu, ale také bobkový list a jalovec.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.