Žampióny s vinnou klobásou. Vyzkoušejte netradiční spojení chutí, vůní i barev. Nebudete litovat
Vinná klobása je český vynález? Těžká otázka. O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme. Existují teorie o tom, že by vinná klobása mohla být českou sestrou klobásy bavorské. V každém případě je ovšem u nás velmi oblíbená.
Název vinná klobása napovídá, že jednou z ingrediencí je víno. Odborníci doporučují bílé víno s jemnou příchutí muškátu.
A to z toho důvodu, že tato chuť ladí i s kořením, které se do směsi přidává. Základem je ale vždy kvalitní maso.
Suroviny:
žampiony 12 kusů, 1 cibule, 250 g vinné klobásy, česnek, polotvrdý sýr - Eidam nebo Niva, olej, petrželka nebo řeřicha
Postup:
Žampionové hlavičky očistěte, odkrojte nožičky a odložte je.
Cibuli nakrájejte společně s nožičkami žampionů najemno.
Na pánvi rozehřejte olej a cibuli s nožičkami žampionů v něm zlehka osmahněte.
Vinnou klobásku vymačkejte ze střívka, smíchejte ji se stroužkem prolisovaného česneku a přidejte na pánev k cibuli. Zlehka osmahněte a směsí plňte žampionové hlavičky.
Troubu předehřejte na 200 °C.
Na každou hlavičku navršte kopeček nastrouhaného sýra a vložte do trouby na 20 minut zapéct.
Na závěr vše dozdobte čerstvou řeřichou nebo petrželkou.
Proč se na houby musí chodit do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro svůj život totiž potřebují úzký vztah se speciálním lesním prostředím, které se na zahrádce vytváří poměrně těžko.
Výjimky: žampiony nebo hlíva ústřičná
Přesto jsou houby, které známe spíše z nákupního než houbařského košíku. Například žampiony, houby shiitake nebo hlíva ústřičná. Tyto houby mají své místo v jídelníčku, obsahují řadu látek důležitých pro naše tělo.
O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index.
Související
-
Maso chudých, to jsou prý houby. Když nerostou v lese, můžete si je vypěstovat doma na zahrádce
Proč se na houby musí do lesa? Vždyť dnes už se dá uměle vypěstovat kdeco. Jenže většina jedlých hub právě ne. Pro život potřebují vztah se speciálním lesním prostředím.
-
Vinná klobása je český vynález? Podívejte se, jak se vyrábí
O vinné klobáse najdeme sice záznamy v kuchařkách z 19. století. Ale kdo ji konkrétně vymyslel, to z nich nevyčteme.
-
Kotlety můžete upravit na mnoho způsobů. Zkuste je na paprice se žampióny, ochutnáte velkou lahůdku
Vepřová kotleta je chuťově výborné, přitom relativně levné maso. Zatímco k večeři člověk hledá inspiraci v receptech, které jsou co nejrychlejší, u oběda si rád pochutná.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.