Nejlepší instalatéři jsou z Hradce Králové! Zvítězili v mezinárodní soutěži odborných dovedností

4. červen 2024

Představíme vám nejlepší učňovské instalatéry v České republice. Studenti Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Vocelova v Hradci Králové Adam Bořek a Kevin Janak jako tým zvítězili na mezinárodní soutěži odborných dovedností Učeň instalatér 2024 v Brně. K nám do studia je doprovodil ředitel školy Lukáš Nepokoj.

Blahopřeji k velkému úspěchu a k vítězství v mezinárodní soutěži. Vy jste zvítězili jako tým.
Adam Bořek: Ano, sčítali se naše výsledky, já jsem skončil na čtvrtém místě.
Kevin Janak: A já jsem byl druhý. Ale společně jsme v týmech obsadili první místo.

Naše škola vznikla v roce 1958, takže už má velkou tradici. V současné době se u nás vyučuje 12 oborů, 4 jsou maturitní a 8 učňovských.
Lukáš Nepokoj, ředitel školy SOŠ a SOU Vocelova Hradec Králové

Můžeme představit tuto soutěž?
Adam Bořek: Je to instalatérská soutěž. Nejdříve se konalo školní kolo, pak krajské, kde rozhodovaly body, jestli dál budeme pokračovat do Brna na celostátní soutěž. A tam byli i studenti z Polska a ze Slovenska, ale ti to měli oddělené. A soutěžilo se hlavně v instalatérských dovednostech.

Čtěte také

Co jste tam tedy museli splnit za úkol?
Adam Bořek: Byla tam montáž plynoměrů i vodoměrů a připojení topení i vody v PPR. To jsou plastové trubky, který se svářejí polyfúzně.

Bylo tam něco, co vás třeba zaskočilo, s čím jste si nevěděli rady?
Kevin Janak: Ohýbání nám dělalo maličko problém, aby to rozměrově vycházelo, to bylo docela těžké.

Proč jste si vybrali studium na Vocelovce v Hradci Králové? Jste tedy oba dva instalatéři.
Kevin Janak: U nás v rodině nikdy nikdo nebyl ani instalatér, elektrikář nebo vůbec řemeslník, takže jsem si to vlastně vybral náhodou. Chtěl jsem něco zkusit a tohle se mi líbilo. Je to různorodá práce, děláte pokaždé něco trochu jiného. A je tam hodně práce s materiálem.

Lukáš Nepokoj, Adam Bořek a Kevin Janak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Adam Bořek: Já jsem vždy chtěl dělat něco kolem stavebnictví. A volba padla na instalatéra. Je to zajímavé řemeslo, jako elektrikařina, člověk k tomu nepotřebuje žádné velké prostory, ani nářaďové vybavení do začátku není příliš drahé, takže to byla má první volba. Dal jsem se na instalatéra, protože elektrikařina mě netáhla.

Vždy chtěl dělat kolem stavebnictví. A volba padla na instalatéra. Je to zajímavé řemeslo, člověk k němu nepotřebuje velké prostory.
Adam Bořek, student SOŠ a SOU Vocelova Hradec Králové

Pane řediteli, co říkáte na vaše kluky a jejich úspěch v Brně?
Lukáš Nepokoj: Je to úžasné. Je to asi po 6 či 7 letech, co jsme opět první v soutěži instalatérů. Ale jinak se umisťujeme dobře i v jiných soutěžích, protože máme těch oborů celkem 12, u nás ve škole je to hodně rozmanité. A jsem moc rád, že máme tak šikovné kluky, obor instalatér je hodně žádaný, máme velký přetlak při přijímačkách. Tedy i to, že se kluci na něj vůbec dostali, už to pro ně byla dobrá startovní pozice.

Čtěte také

Budou kluci nějak zvýhodněni u závěrečných zkoušek díky tomu, že teď zvítězili? Oba jsou ve třeťáku, takže teď budou končit?
Lukáš Nepokoj: Jednotné závěrečné zkoušky se konají u nás na škole už asi 10 let podle standardu Národního ústavu vzdělávání, který musíme dodržet. Nicméně zkoušet je budou učitelé, kteří je měli celé tři roky na starosti. Vidí, jak se kluci chovají, co všechno umí, co se naučili. Takže to bude určitě regulérní zkoušení, ale na domácí půdě.

Co všechno se tedy dá u vás ve škole studovat? Kdybychom měli vaši školu představit?
Lukáš Nepokoj: Naše škola vznikla v roce 1958, takže už má velkou tradici. Postupně se profilovala různě přes stavebnictví a autoopravárenství, až nám zůstalo vše. V současné době se u nás vyučuje 12 oborů, z nichž jsou čtyři maturitní a osm učňovských. Jsou v oblasti autoopravárenství a stavebnictví, to znamená automechanik, autoelektrikář, karosář, autolakýrník a z těch stavebních je to instalatér, zedník, tesař a klempíř. Ty maturitní jsou pak mechanik instalatérských elektrotechnických zařízení, dopravní prostředky, provoz a ekonomika dopravy a autotronik. Snad jsem na nikoho nezapomněl.

Začátky byly krušnější, protože jsme to nikdy nedělali. Tedy vše se pořádně naučit bylo dost složité. A praxe mě baví víc jak škola.
Kevin Janak, student SOŠ a SOU Vocelova Hradec Králové

Je zájem o tyto obory v dnešní době, kdy zase začíná mít řemeslo pověstné zlaté dno?
Lukáš Nepokoj: Řemeslo má zlaté dno už delší dobu. Poptávka po absolventech je obrovská, zájem z řad veřejnosti nebo od rodičů, hlavně od žáků devátých tříd, je ale menší, než bychom čekali. Nicméně obory máme naplněné tak, jak jsme schopni pro ně zajistit výuku. V současné době jsme možná i přes maximum kapacity školy. Na příští rok očekáváme okolo 700 žáků.

Čtěte také

Když jsou vaši studenti šikovní, jako tady kluci, tak asi pak mají před sebou docela dobrou budoucnost a nacházejí lehce uplatnění. Je to tak?
Lukáš Nepokoj: Tři dny čekat na instalatéra, to je ještě dobré. Ale když je výborný řemeslník, má spoustu práce a čekáte na něj týdny až měsíce, protože tam je záruka, že udělá práci dobře. A i ta preciznost je tady na místě, ne každý umí být precizní. A jsem rád, že naši absolventi, a potvrzuje se nám to i z firem, kam nastupují, ve většině případů jsou precizní. Nejen šikovní a přemýšliví, což je také důležité, u práce přemýšlet, ale i precizní.

Kluci, když si vzpomenete na své tři roky ve škole, co vás nejvíc bavilo?
Adam Bořek: To samotné učení mi šlo tak nějak samo, stačilo vždy jen dobře poslouchat ve škole. A pak mě bavila hlavně praxe a ta práce.
Kevin Janak: Začátky byly takové krušnější, protože jsme to nikdy nedělali. Tedy všechno se pořádně naučit bylo dost složité. Ale praxe mě baví víc jak škola, protože tam jen sedíte v lavici. Mám raději naše akce.

Jsem rád za skvělý tým učitelů i nepedagogických pracovníků. Protože to jsou opravdu mistři, bez kterých by to nešlo.
Lukáš Nepokoj, ředitel školy SOŠ a SOU Vocelova

Teď vás čekají závěrečné zkoušky. Co pak? Budete dál pokračovat ve studiu nebo už půjdete pracovat?
Kevin Janak: Já půjdu rovnou pracovat, protože už jsem si našel firmu. Je tam dobrý kolektiv, takže bych chtěl jít už rovnou do práce.
Adam Bořek: Já budu ještě pokračovat ve studiu.
Lukáš Nepokoj: Kluci mají různý přístup a tak to prostě je. Žáci potom nacházejí uplatnění nejen ve své profesi, spousta z nich se rozptýlí do různých povolání, tak je hodně pak barvité sledovat, když se občas absolventi vrací zpátky do školy a říkají, co dělali a dělají. Že se třeba nakonec vrátili ke svému řemeslu a dělají ho rádi.

Lukáš Nepokoj, Adam Bořek a Kevin Janak ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kevin chtěl ještě na závěr poděkovat.
Kevin Janak: Chtěl bych poděkovat panu Rumlovi, který nás dobře připravil na tu soutěž. To je hlavní mistr u nás na škole. A také panu Pražákovi a panu Holečkovi, protože to jsou dobří mistři, který nás toho hodně naučili. A pak chtěl bych ještě poděkovat své mamce, která mě ve všem podporuje. A Vanesce a Robinovi.
Lukáš Nepokoj: To mě těší a já jsem rád, že mám ve škole tento tým učitelů. Protože to jsou opravdu nejen skvělí mistři, ale celý tým i nepedagogických pracovníků je úžasný a tvoří příjemnou atmosféru na škole. Bez nich by to nešlo.

Našimi hosty byli Adam Bořek a Kevin Janak, nejlepší učňovští instalatéři v Česku ze Střední odborné školy a Střední odborného učiliště Vocelova v Hradci Králové, a také ředitel školy Lukáš Nepokoj. Moc děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.