Modelářství vychovává k řádu a technické zručnosti. Začnete u papíru a postupně se dál vypracujete

7. únor 2023

Dnes se budeme v radioporadně věnovat modelářství s důrazem na mašinky. Jak začít, co potřebujeme k výrobě svého prvního kolejiště? Kouzlo modelářství nám představí a věřím, že i mnohé další pro tohoto koníčka získá, přednosta Klubu železničních modelářů z Hradce Králové František Bláha.

Kolik let už modelaříte?
Organizovaně modelařím od roku 1980, začínali jsme v Hořicích, kam nás jezdilo několik Hradečáků. Pan Valtr Techl, to byl takový náš krajský modelářský táta v rámci tehdejšího Svazarmu. Pak jsme udělali schůzi pro zakládající zájemce, utvořil se Spolek železničních modelářů v Hradci Králové, který existuje i přes hektickou dobu, dodnes.

Díky modelářským kroužkům a spolkům se vytvořila technická generace. Modelářství nutí člověka přemýšlet, jde o kreativní myšlení.
František Bláha, Klub železničních modelářů Hradec Králové

Vůbec si netroufám odhadnout, kolik jste toho už dohromady postavil.
Mám pár zhotovených modelů, protože v minulé době nebyl takový dostupný sortiment, takže jsme víc modelařili než nakupovali. Nicméně dnes se dá mnoho věcí koupit, a co se nedá koupit, tak si uděláme.

Čtěte také

Co je podle vás základ pro to, aby se člověk pustil do modelařiny?
Základem je mít zájem o železnici jako takovou. Sbírat literaturu, včetně pohádek v raném věku. A mít trpělivost. Ta se ale dá trénovat. Tady jsem přinesl na ukázku papírový model. Je to laciné a učí to děti zručnosti a trpělivosti. Je to záležitost desetikorun, takže když se nedaří, tak se koupí nový model a postaví se ten.

Tak zní rada pro úplné začátečníky, začít s něčím úplně jednoduchým?
Ano, začít s jednoduchým modelem pro děti. Nejlepší je začít u papíru a postupně se vypracovat. Éra mobilů a tabletů zájem dětí o modelařinu trošku poškodila, ale stále jsou děti, které mají zájem o vlastnoruční tvorbu. A ten zájem v poslední době i roste, to vidíme. Máme na nádraží klubovnu, tam vidíme i maminky s dítětem na kočárku, jak jim ukazují mašinky.

Čtěte také

Ta radost je předávána stále z generace na generaci.
Já jsem vychovával generece dětí do revoluce, potom ještě chvíli i po ní. Pak to byl boj o život mládeže, mělo to i podporu státu, bohužel dnes už ta podpora není. Ale díky tomu, že byly takové kroužky a spolky, vytvořila se technická generace. Nutí to člověka přemýšlet, je to kreativní myšlení. A absolventi našich kroužků se nám postupně začínají vracet.

Letos přišel další kolega, který chodil do kroužku, už je to starší pán. A práce v kroužku se zhodnotila také v tom, že naši členové neměli v době krize nouzi najít zaměstnání, protože byli technicky založeni a měli v sobě jakýsi řád. Modelářství v podstatě vychovává k řádu a k nějakým dobrým vlastnostem.

Celou modelářskou radioporadnu s Františkem Bláhou z Klubu železničních modelářů v Hradci Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související