Nebe pro handicapované! Při charitativní akci na hradeckém letišti sveze lidi vládní armádní Airbus

18. červen 2024

Open Skies for Handicapped je charitativní akce, kterou od roku 2008 pořádají Letecké služby Hradec Králové a.s. Cílem je umožnit lidem se zdravotním znevýhodněním zážitek z vyhlídkového letu. Součástí akce je bohatý doprovodný program, který je přístupný široké veřejnosti. Vstup na akci a parkování jsou v průběhu akce zdarma. 

Pavel Rind a Tomáš Kvítek ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Lidem s postižením umožní zažít vyhlídkový let na hradeckém letišti Armáda České republiky se svými letadly v sobotu 22. června. Ale hodně toho bude k vidění i na zemi. Více nám řeknou ředitel Leteckých služeb Hradec Králové Pavel Rind a bývalý armádní pilot, který na letišti v Hradci prožil velkou část své profesní kariéry, Tomáš Kvítek.

Vládní armádní speciál jsme sami viděli jen na obrázcích. Pro nás to bude také překvapení, až přistane v Hradci. Ale jsme připraveni.
Ing. Pavel Rind, MBA, předseda představenstva Letecké služby HK

Nejdřív bych vám chtěl blahopřát, protože akce Open Skies For Handicapped se stala Akcí roku města Hradec Králové za rok 2023.
Pavel Rind: Je to tak. A dále jsme byli nominováni i v anketě Hradecké srdce, která oceňuje akce sociálního charakteru. Takže z toho máme obrovskou radost. Je to pro nás opravdu velká pocta. Letos už pořádáme 15. ročník.

Čtěte také

Kdo s přišel s touto úžasnou myšlenkou, udělat vyhlídkové lety pro lidi, kteří se do letadla tak často asi nedostanou?
Tomáš Kvítek: Řekl bych, že to byli prostě lidé spojení s armádním létáním. Dozvěděli jsme se o podobné akci ve Skutči, kde něco podobného pořádali, ale jen pro několik lidí. Takže jsme oslovili Armádu České republiky, ministra obrany a byla nám poskytnuta letadla. Tak jsme zprostředkovali ten skvělý zážitek pro mnohem víc lidí. Stovky handicapovaných spolu s jejich doprovodem.

Jak to bude vypadat letos? 15. ročník, to by si zasloužilo nějakou pořádnou pecku! A ona taky přiletí.
Tomáš Kvítek: Je to tak. Pecka bude, musíme poděkovat ministryni obrany, že schválila přelet armádního Airbusu. Ten by se měl objevit na hradeckém letišti a udělá jeden vyhlídkový let, takže se na to moc těšíme. Bude to skutečně vládní, armádní Airbus, kterým létá třeba pan prezident.

Jak se vám to povedlo?
Pavel Rind: Přemýšleli jsme o tom s kolegou a říkali si, pojďme to zkusit. Já jsem tomu moc šancí nedával, ale paní ministryni jsme požádali a ona asi za měsíc poslala kladné stanovisko. Za což ještě jednou moc děkujeme. Po pravdě řečeno, bylo to i pro nás velké překvapení. Myslíme si, že do prezidentského speciálu bude asi nával. I při statické ukázce, bude možné se na něj podívat i zblízka.
Tomáš Kvítek: Ti, co se nedostanou do letadla na let, tak si ho budou moci prohlédnout potom aspoň zvenku nebo i zevnitř.

Loni jsme svezli 1 015 lidí, což je šílené. Česká republika je všude nádherná ze vzduchu. Proto to chceme všem umožnit.
Ing. Tomáš Kvítek, pilot Open Skies for handicapped

Je to prostě speciální A-319, velmi podobná těm, kterými létáme běžně na dovolenou, ale tato ve speciální úpravě pro vládní činitele. Vy jste ji už někdy viděli?
Pavel Rind: Jen na obrázcích. Pro nás to bude také překvapení, až přistane u nás v Hradci. Těšíme se na to. Samozřejmě letiště jsme k tomu chystali, schody, aby se lidé dostali do letadla, veškeré technické zabezpečení kolem. Jsou to pro nás nové věci, ale jsme připraveni.

Pane Kvítku, troufnul byste si ho pilotovat?
Tomáš Kvítek: Určitě bych si troufnul, ale nevím, jak by to dopadlo, nepřál bych to těm za sebou. Ale v tomto Airbusu létají dva piloti, kapitán a druhý pilot, takže určitě by mi někdo pomohl.

Čtěte také

Musíme také zdůraznit, že vaše akce není určena nejen pro handicapované, ale pro všechny zájemce o letadla, je to tak?
Pavel Rind: Je to tak, akce je pro všechny. Samozřejmě létání a vyhlídkové lety jsou pouze pro handicapované, ale doprovodný zábavný program je k dispozici všem a zcela zdarma, včetně vstupu a vjezdu.

Kdyby se někdo chtěl svézt letadlem a má nějaký handicap, ještě se do letadla dostane?
Pavel Rind: Co se týče větších skupin, tam doporučujeme, aby se zájemci registrovali přes náš formulář na webu osh-hk.cz. A jednotlivci mohou přijít i v ten den, na vstupu bude registrační místo, kde se zaregistrují na let. Není to zatím nijak uzavřené.
Tomáš Kvítek: Máme připraveno hodně letadel, nejenom zmíněný Airbus. Bude tady i dvakrát Casa 410, budou dva vrtulníky R-44, bude vrtulník Gimbal, dvakrát L-410 Turbolet, menší přepravní letadla a bude i AN-2, to je dvouplošník, ze kterého skáčou parašutisté. Takže lidí se sveze opravdu hodně. Nevím, jestli pokoříme loňský rekord, když jsme svezli 1 015 lidí, což je hodně šílené. Bude záležet na počasí.

Pozvánka na Open Skies For Handicapped na letišti v Hradci Králové

A kudy se létá?
Tomáš Kvítek: Po východních Čechách, záleží vždy na samotných pilotech, my jim necháváme volnou ruku. Airbus se asi otočí dál a tato letadla se podívají na Krkonoše, Orlické hory, tady na Kunětickou horu. Česká republika je všude nádherná ze vzduchu. Proto to chceme všem umožnit.

Čtěte také

Napadá mě ještě otázka, kdyby někdo nevěděl, jak se k vám na letiště dostane. A pak až přímo k letištní ploše.
Pavel Rind: Příjezdové cesty budou značené a samozřejmě nově opravené. Zainvestovali jsme a povedla se celá řada věcí opravit i zlepšit. I těm handicapovaným čas na letišti zpříjemnit. To znamená, doporučuji naše webové stránky a značení, které bude vést k letišti.
Tomáš Kvítek: A všechno je samozřejmě bezbariérové.

Takže v sobotu 22. června v 9:00 hodin vše vypukne. Kromě leteckých ukázek a letadel na ploše hradeckého letiště bude připraven i bohatý doprovodný program.
Pavel Rind: Zpívat bude Julián Záhorský, toho znáte ze SuperStar. Pak skupina The Golden Sixties a Není zač. Plus celá řada dalších věcí, máme tam nově virtuální realitu, ukázku záchranářských psů, ornitologové, bezpečnostní složky, policie, hasiči, celní správa, takže program bude pestrý. Pro děti tam jsou skákací hrady a šlapací letadélka, to je novinka.
Tomáš Kvítek: Budou i nějaké hry pro dědi, bude čeho se zúčastnit. A určitě pak dostanou i nějaké dárky.

Tomáš Kvítek a Pavel Rind ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Tak přijďte všichni v sobotu na hradecké letiště. Pozvali vás Tomáš Kvítek a Pavel Rind. A my přejeme, ať se Open Skies for handicapped podaří.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související