Let letadlem, životní dárek pro lidi upoutané na invalidní vozík

24. červenec 2020

Klienti Domova sv. Josefa v Žirči dostali šanci se proletět letadlem. Pro některé to byl jeden z nejkrásnějších dnů v jejich životě. Vůbec přitom nevadilo, že jsou kvůli roztroušené skleróze upoutaní na invalidní vozík. Z výšky si tak prohlédli okolí Dvora Králové nad Labem, a to všechno díky štědrosti soukromého dárce.

Na letištní ploše v Žirči u Dvora Králové nad Labem stojí připraveno letadlo Cesna. U něj jsou připravené tři ženy na invalidních vozících.

Čtěte také

Lidé kolem nich domlouvají detaily, jak se těžko pohyblivé ženy dostanou dovnitř malého letadla. Trvá to několik minut a třem chlapům dalo poměrně hodně práce, aby paní Růženku umístili na zadní sedadlo Cesny.
„Cítím se jak Alenka v říši divů," říká Růženka. Startu se nemůže dočkat.
„Jsem poprvé v takovém letadle."

„Poletíme se podívat na Zvičinu, na přehradu Les Království. Zaletíme také nad zoologickou zahradu a nad město Dvůr Králové nad Labem. A potom přes Domov sv. Josefa zpátky na letiště," popisuje plán letu Josef Mokrý, pilot a vedoucí letiště v Žirči. Usedá do kabiny, startuje a zamíří do vzduchu.

Po zhruba čtvrthodině je letadlo zpátky na zemi.

Čtěte také

„Bylo to úžasné, opravdu velice pěkné," říká paní Blanka.
„Je to nádhera," doplňuje Ivana Krausová.

Zatímco ženy sdělují po dosednutí letadla na zem své zážitky z vyhlídkového letu, do Cesny se stěhují další tři.

„Moc se těším," říká Radka, pro kterou to bude vůbec první let v jejím životě.

A podobné je to i s dalšími klienty Domova sv. Josefa v Žirči. Lety jim platí dárce, který si nepřeje být jmenován.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.