Příběh Camina na kolečkách dává lidem s roztroušenou sklerózou naději. Každé přání se může vyplnit

21. březen 2018 10:05

Camino na kolečkách. Ujet 640 km na invalidním vozíku, putovat s desetiletým synem a ještě o tom natočit dokument. To vše zvládl Honza Dušek s realizačním týmem. A nyní společně vyráží podělit se s vámi o své zážitky z poutě do španělského Santiaga de Compostela i na samotný konec světa do městečka Fisterra.

Cesta prvního českého vozíčkáře Jana Duška,který absolvoval cestu do Santiaga de Compostela, obrazně pokračuje v Domově sv. Josefa v Žirči. V prvním a jediném zařízení pro nemocné roztroušenou sklerózou u nás, teď najdete kolekci fotografií s podtitulem „Život na vozíku nekončí".

Hlavními hrdiny na nich jsou právě Jan Dušek, jeho desetiletý syn Jenda a jejich průvodce Petr Hirsch, kteří ještě s dalšími pomocníky podnikli „Camino na kolečkách" - tedy „Cestu na kolečkách" dlouhou 640 kilometrů. Do Žirče se za nimi vypravila redaktorka Dana Voňková.

Kam nemůžeme dojít či dojet, tam dolétneme - krásné rozloučení s Atlantikem na Muxíi

5. února 2018 byla výstava zahájena v pražském Karolinu. Příběh splněného snu, který začal památnou větou Honzy Duška, pacienta upoutaného na invalidní vozík: „Chtěl bych se podívat do Santiaga." Příběh, který se stal skutečností.

Čtěte takéNa vozíku život nekončí! 640 km na kolečkách - pouť do Santiaga de Compostela i na konec světa

Pravděpodobně by se nic nestalo, kdyby tato slova neslyšel jeho kamarád Petr Hirsch, cestovatel ze Dvora Králové nad Labem. Společně začali psát příběh s názvem Camino na kolečkách, příběh dlouhý 640 km. Příběh, v němž se tým lidí, včetně jeho devítiletého synka, postavil za Honzu, aby pomohli splnit jeho sen.

Těsně před samotným vstupem do katedrály

Honza Dušek ale nevyrazil na pouť sám za sebe. Než začal první kilometr své pouti, navštívil pacienty v Domově sv. Josefa v Žirči: „Já tam pojedu také za vás."

Každý, kdo chtěl, zapsal na létající lampion štěstí své přání. Lampiony byly později jako symbol splněných přání vypuštěny nad Atlantik.

"Rád bych také cestoval. Rád bych se učil anglicky. Rád bych si šel zaběhat do parku. Chtěl bych rukou odehnat mouchu, která mě otravuje. Chtěl bych mít rodinu.", tak zní přání pacientů s roztroušenou sklerózou.

Honza Dušek na Cruz de Ferro

Příběh Camina dává všem těmto přáním naději: Každé přání se může stát skutečností! Na vozíku život nekončí!

Z Prahy se teď výstava přestěhovala do Žirče, kde je přístupná až do 17. dubna 2018. Poté se přesouvá do kláštera v Broumově.

autoři: Milan Baják , DV
Spustit audio