Hradecká univerzita zahájila akademický rok a zve na Noc vědců, Den otevřených dveří i Knižní trh

24. září 2024

Žáci základních a středních škol už si po prázdninách na školu zase rychle zvykli a studenti vysokých škol jsou na prahu nového semestru a nového akademického roku. Ten na Univerzitě Hradec Králové začíná tradičně několika pěknými akcemi pro veřejnost. V pátek to bude Noc vědců, příští týden Den otevřených dveří budovy rektorátu hradecké univerzity v historickém centru města v Rokitanského ulici. A bude i tradiční knižní veletrh.

Na všechny akce vás přišel pozvat kancléř a mluvčí Univerzity Hradec Králové Jakub Novák. Začal bych hned Nocí vědců, která bude už v pátek 27. září. Protože jsem slyšel, že nám na univerzitě ukážete, jak proměnit vodu ve víno!
Noc vědců je, řekl bych, možná nejpopulárnější akce, kterou děláme pro širokou veřejnost. Každoročně nás navštíví zhruba 2 500 lidí. Takže všechny opět zveme nejen do kampusu Univerzity Hradec Králové v Hradecké ulici, ale i do ostatních zapojených institucí jako jsou Lékařská fakulta, Farmaceutická fakulta, Knihovna města Hradec Králové nebo Planetárium. Takovou novinkou, kterou jsme si už ozkoušeli minulý rok a ve které budeme letos pokračovat, a to bych rozhodně Hradečákům poradil využít, je speciální linka MHD Noc vědců, která bude objíždět všechna zapojená pracoviště zdarma. Tedy chcete-li toho stihnout v rámci Noci vědců co nejvíce, tak autobusem zdarma s Dopravním podnikem města Hradec Králové.

Noc vědců

A kde mě naučíte, jak se proměňuje voda ve víno?
U nás na Univerzitě Hradec Králové na Přírodovědecké fakultě. Kolega, který připravoval pozvánku na sociálních sítích, tam tento experiment ukazuje a funguje to, skutečně. Takže přijďte a vezměte si s sebou kanystr.

Letošní podtéma Noci vědců zní: Proměna. Budeme se snažit proměnit všechny možné veličiny a struktury napříč nejrůznějšími obory.
Jakub Novák, kancléř a mluvčí Univerzity Hradec Králové

Na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové bude prý zase nějaký výtvarný workshop.
Je to tak. Tam je velmi silná katedra zaměřená na výtvarné umění, takže tam zažijete spoustu věcí z hlediska umění. A vše si osaháte v rámci těchto workshopů. Budou i praktické ukázky saharského písku. Jestli si vybavujete, zasáhl nás letos v létě ve vzduchu písek ze Sahary. A my máme na Přírodovědecké fakultě jeho vzorky. Proběhne několik přednášek o tom, jak se ten písek k nám dostal, jak vypadá, budete si ho moci na něj i sáhnout. To je právě jeden z trendů, a to se mi moc líbí, že naši kolegové dokáží reflektovat současné a aktuální situace.

Čtěte také

Fakulta informatiky a managementu připravila program s názvem Magické proměny matematiky.
Kolegové z informatických a matematických oborů se zase soustředí na řeč čísel, které já často tak úplně nerozumím, ale oni to umějí udělat tak, že tomu budou všichni rozumět. Tedy to mohu rozhodně doporučit. Letošní podtéma Noci vědců zní: Kafkova Proměna. To znamená, že se budeme snažit proměnit všechny možné veličiny a struktury. Napříč všemi obory, od těch přírodovědných až po humanitní.

Na Filozofické fakultě Univerzity Hradec Králové to má být prý o autech. Každý z nás si bude moci udělat své vozidlo?
Filozofická fakulta je jedna z budov, kterou nenajdete v našem hlavním kampusu. Sídlí na náměstí Svobody a rozhodně stojí za návštěvu už jen kvůli tomu, že budova je nově otevřena zhruba tři roky, je moderní, tedy některé objekty stojí za návštěvu, i kdyby se vám nechtělo pouštět se do experimentů se starými vozy nebo s čísly.

Čtěte také

Vše vypukne v pátek 27. září v 17 hodin?
Je to od 17 hodin v Hradci Králové na několika pracovištích, využijte speciální linku MHD. Na sociálních sítích i na webu UHK.cz komunikujeme, kudy trasa povede a kdy. Stojí to za to využít.

Když už jsme zmínili budovu Filozofické fakulty na náměstí Svobody, tak se zeptám i na sousedící historickou budovu Pedagogické fakulty, kde právě teď probíhá rekonstrukce. Jak to aktuálně vypadá?
My pevně věříme, že začátek akademického roku v příštím roce, to znamená 2025, budeme budovu otevírat novým studujícím. Vypadá to dobře, rekonstruujeme podle plánu. Zhruba za měsíc nás má navštívit ministr školství pan Bek, chceme ho tam vzít a ukázat mu, jak pilně pracujeme.

Letos přislíbil účast na Knižním trhu 10. října pan Zdeněk Svěrák, který má už také čestný doktorát naší univerzity. Všichni jste zváni.
Jakub Novák, kancléř a mluvčí Univerzity Hradec Králové

Slyšel jsem, že tam jsou údajně i nějaké archeologické nálezy?
Ano, našli jsme jednu z částí starého opevnění města. S pomocí archeologů z Muzea východních Čech v Hradci Králové jsme vše částečně zakonzervovali a zaznamenali. Potvrdilo se, v jakém rozsahu městské opevnění skutečně existovalo. A jak my teď s chutí říkáme, naše Pedagogická fakulta stojí na velmi pevných základech.

Čtěte také

Pojďme teď ještě pozvat na Den otevřených dveří.
Ten se uskuteční 1. října. Den otevřených dveří budovy rektorátu hradecké univerzity v historickém centru města v Rokitanského ulici za katedrálou. Kdyby někdo nevěděl přesně kde, tak když přijdete k Bílé věži, uvidíte budovu s nápisem Rektorát Univerzity Hradec Králové. A Den otevřených dveří se koná díky jednomu krásnému kulatému výročí. Protože je to 20 let, kdy jsme do správy převzali tuhle budovu od města Hradec Králové a zrekonstruovali jsme ji do dnešní krásné podoby.

Čtěte také

Vy tam jako mluvčí a kancléř univerzity také sídlíte?
Já tam taky sídlím. Sídlím hned vedle pana rektora. A mimo jiné právě kancelář pana rektora na Den otevřených dveří zpřístupníme. Není to běžné, aby se veřejnost nebo i naši studující dostali k panu rektorovi do kanceláře. Když se tam studující dostanou, tak to většinou není známka ničeho dobrého. Teď si to budou moci vyzkoušet bez nějakých následků. Takže kdo se chce podívat, může přijít. Vystavíme dokonce talár pana rektora včetně jeho zlatých insignií, žezla a podobně. Tedy všechna zákoutí, do kterých se běžný člověk normálně nedostane, budou 1. října k vidění.

Ta rekonstrukce budovy před 20 lety byla poměrně rozsáhlá. Vlastně tam skoro nezůstal kámen na kameni.
My jsme přidělali čtvrté patro, byť s výtkami památkářů. Díky tomu se nás na rektorátu schází hodně. A díky rekonstrukci jsme třeba odhalili i nádhernou fresku, která je aktuálně v pracovně prorektora pro studijní záležitosti. I tuhle místnost otevřeme. Tady dříve sídlila matka představená, protože historie tohoto domu je skutečně zajímavá. Nástěnná freska v té pracovně je skutečně nádherná a úplně dech beroucí. Je to nádherný prostor.

Slavnostní inaugurace

Knižní veletrh, to je další akce, která vždy se začátkem akademického roku v Hradci Králové souvisí.
10. října bude Knižní trh na Univerzitě Hradec Králové. Tradiční akce se stovkami návštěvníků. Můžete si tam zakoupit nové i starší knižní tituly, které vystavuje mnoho i alternativních knihkupců. Každý rok lákáme na nějaké ústřední téma a osobnost. Takže řeknu, že letos přislíbil účast Zdeněk Svěrák. On už má také čestný doktorát naší univerzity. Setkání s touto úžasnou osobností se koná od 14 hodin v aule budovy A objektu společné výuky Univerzity Hradec Králové. A přijít může každý, je to otevřené veřejnosti, budeme rádi. Když Zdeněk Svěrák dostával zmíněný čestný doktorát, tak bylo tolik lidí, že museli sedět i na schodech, nevešli se do samotné auly.

Jakub Novák ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Říká Jakub Novák, kancléř a mluvčí Univerzity Hradec Králové. Jste zváni na Noc vědců, Den otevřených dveří i Knižní trh. Děkuji za rozhovor.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související