Zdeněk Svěrák získal čestný doktorát a medaili královéhradecké univerzity

26. březen 2015

Dramatik, herec a scénárista Zdeněk Svěrák převzal čestný doktorát a Zlatou medaili Univerzity Hradec Králové. Ocenění získal za zásluhy o rozvoj České jazykové kultury.

„Tolik akademických hodnostářů z celé republiky se sjelo jen proto, aby oslavili mé čestné doktorství, to jsem opravdu nečekal,“ řekl Zdeněk Svěrák.

Studentská aula naplněná k prasknutí, smích a uvolněná atmosféra - to vše se znovu stalo důkazem, jak výrazný talent v osobě Zdeňka Svěráka Česká republika má. Ke gratulatnům se přidala i redaktorka Eva Boudová.

Obřad byl důstojný, ale byl i humorný. A to je bezvadné, protože já bez humoru nemohu dýchat.Zdeněk Svěrák

Po svém ocenění novinářům Zdeněk Svěrák řekl, že čeština je bohatým jazykem, který stojí za to pěstovat: „Já si myslím, že zbytečně někdy nahrazujeme naše krásná slova jinými cizími slovy. Třeba máme příběh a říkáme story, zbytečně“.

Zdeněk Svěrák rovněž pomáhá dětem najít lásku ke knize a čtení v rámci projektu Čtení pomáhá. V televizním vysílání pomáhal národu s pravopisem, když mu přichystal nějaký pěkrný diktát při pořadu Diktát.

„Oceňuji jeho vytříbený styl a cit pro práci s naší mateřštinou. Mám rád jeho inteligentní, moudrý a veskrze lidský humor. Moje generace s jeho tvorbou vyrostla, ale ctí a velebí ho i generace mých rodičů. Za vlastní jeho tvorbu přijala i generace mých dětí a jeho básničky a písničky si zpívají i naši nejmenší“, dodal rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek.

Svěrák se narodil 28. března 1936 v Praze. Jako absolvent Vysoké školy pedagogické, kde vystudoval češtinu, působil na několika místech v zemi.

Později učitelskou dráhu opustil a pracoval v tehdejším Československém rozhlase.

Svěrák je autorem několika filmových komedií, divadelních a rozhlasových her, písniček či povídek. Je jedním ze spoluautorů fenoménu liptákovského génia Járy Cimrmana.

Pro divadlo pojmenovaném po fiktivním českém velikánovi připravil v roce 1967 první hru Akt, na dalších spolupracoval s Ladislavem Smoljakem.

Čtěte také

Hradecká univerzita ocenila čestným doktorátem a medailí například v roce 2013 kardinála Dominika Duku.

Oceněný Zdeněk Svěrák v druhé řadě uprostřed
autoři: ebo , par
Spustit audio