Do Hradce Králové se vrací studenti vysokých škol. Koleje hlásí na začátku akademického roku plno

17. září 2024 07:19

Vysokoškolské koleje v Hradci Králové mají před začátkem nového akademického roku plno. Na koleje Na Kotli a Palachova, které využívají nejen studující Univerzity Hradec Králové, ale také budoucí lékaři a farmaceuti z Univerzity Karlovy, se už po prázdninách nastěhovali první z nich. Ceny ubytování zůstávají stejné, zázemí se ale postupně proměňuje k lepšímu.

„Univerzita Hradec Králové má k dispozici 869 lůžek, z toho máme menší část vyhrazenou pro takzvané hotelové ubytování, což je ubytování, které nabízíme studentům kombinované formy studia,“ říká ředitelka Palachových kolejí Univerzity v Hradci Králové Eva Valentová.

Čtěte také

Akademický školní rok tam letos začne 23. září, už od 9. září se ale mohli první studenti začít ubytovávat. „Jsou to převážně studenti Erasmus. Studenti se mohou ubytovávat do 25. září. V případě, že by do toho termínu někteří nenastoupili k ubytování, tak volnou kapacitu nabízíme dalším zájemcům, kterým jsme ubytování nemohli nabídnout, museli jsme je odmítnout.

Zhruba jednu třetinu ubytovaných tvoří podle Evy Valentové studenti ze zahraničí. „Z těch asijských zemí je to hodně Čína, Tchaj-wan, z Ameriky je to jižní Amerika, Venezuela, Kolumbie, Brazílie, z těch evropských destinací je to hodně Portugalsko, Španělsko, Itálie, částečně Francie.

Čtěte také

Ceny ubytování univerzita naposledy měnila v lednu, od té doby zůstávají stejné. „V lednu jsme jen upravovali ceny z důvodu změny sazby DPH. Jediné, co jsme upravovali, byla cena na jednom našem bloku a to z důvodu, že došlo k rekonstrukci vchodu F a tam se cena posunula na úroveň ostatních modernizovaných vchodů.

Opravy skončily před několika dny. Zázemí univerzita postupně modernizuje od roku 2018. Každý rok se snaží opravit byty tak, aby mohla nové vybavení využívat zhruba stovka studentů. „Ta rekonstrukce spočívala v tom, že došlo ke kompletní výměně nábytku, obnově kuchyňských linek, vyměnily se podlahy a došlo také k výmalbě bytů.

Čtěte také

Palachovy koleje využívají spolu se studenty Univerzity Hradec Králové i medici a farmaceuti z Univerzity Karlovy. Další část z nich bydlí i na nedalekých kolejích Na Kotli. Také tam aktuálně pracují na tom, aby mohli mladí lidé trávit čas v lepších podmínkách.

„V tuhle chvíli probíhá rozsáhlá rekonstrukce sociálních zařízení a kuchyněk, které jsou sdílené. Je to rekonstrukce, která probíhá postupně, vysvětluje ředitelka kolejí a menz Univerzity Karlovy Miroslava Hurdová.

Dohromady škola ubytovává skoro 1400 studentů a i v tomto případě je kapacita vyčerpaná už před oficiálním začátkem zimního semestru. Ani tady se ceny ubytování od září nemění.

Spustit audio

Související