Dámský trojlístek. Děkanky tří fakult Univerzity Hradec Králové se představily v rozhlasové kavárně

13. září 2024

Jana Kudyvejsová přivítala v rozhlasové kavárně dámský trojlístek. Tři děkanky Univerzity Hradec Králové byly jejími hosty. PhDr. Nella Mlsová, Ph.D, děkanka Pedagogické fakulty, RNDr. Alena Myslivcová Fučíková, Ph.D., děkanka Přírodovědecké fakulty a prof. Ing. Mgr. Petra Marešová, Ph.D., MBA, děkanka Fakulty informatiky a managementu.

Čtěte také

Každá jste z úplně jiného oboru, které také představíme. Ale povíte nám, když jste ještě chodily na základní školu, jak se vám do ní chtělo po prázdninách?
Alena Myslivcová Fučíková: Já se přiznám, že to bylo vždy tak střídavě oblačno. Ze začátku se člověk těšil, ale jak potom přibývaly povinnosti ve škole, tak už to nadšení obývalo. Tedy u mne určitě.
Petra Marešová: Já si pamatuji, že jsem se moc těšila do první třídy. A pak už nikdy ne tolik. Na kamarády a kamarádky ano, ale školní povinnosti se připomínaly velmi rychle. Takže nadšení pak maličko opadávalo.
Nella Mlsová: Já jsem byla vždy rozpolcená. Na jednu stranu se mi nechtělo do školy, protože jsem prázdniny trávila u babičky, kterou jsem milovala. A na druhé straně jsem se těšila na to nové, co přijde. Ale také mě to nadšení postupně opouštělo.

Čtěte také

Jaké jste byly žákyně a studentky? Také jste třeba zlobily nebo se nechtěly učit?
Alena Myslivcová Fučíková: Měla jsem asi ohromné štěstí v tom, že do maturity jsem měla pocit, že se nemusím učit. Ale je pravda, že pak v takovém tom kritickém věku se známky horšily, ale bylo to tím, že jsem byla v tu chvíli flink. Ovšem nějaké výrazné zlobidlo jsem nebyla, to určitě ne.
Petra Marešová: Asi vás nepotěším, mě vždycky posadili do hlavice s nejzlobivějším klukem ve třídě, aby byl vedle mne hodnější. Ale nevím, jestli to pomohlo. Celé mé studium až do maturity bylo celkem bez problémů. Až u maturity jsem si v zeměpisu popletla západ a východ, tak jsem dostala svoji nejhorší známku za celou dobu studia.
Nella Mlsová: Asi jsem taky fungovala normálně.

Které jsou ty hlavní obory, které jste studovaly? Abychom vás představili.
Alena Myslivcová Fučíková: Přiznám se, že mám na Farmaceutické fakultě vystudovaný úplně jiný obor než přírodovědu, a to je Zdravotnická bioanalytika. Pak jsem směřovala ještě úplně jiným směrem na navazujícím doktorském studiu na jiné škole, takže bych řekla, že na přírodovědu jsem se dostala řízením osudu. Vždy mi v životě přišlo vše tak, jak má. A nikdy jsem úplně dopředu neplánovala být na Přírodovědecké fakultě v biologii.

Čtěte také

Petra Marešová: Ekonomie a management, to se zdá už takové vyjasněné, ale začátky byly složitější. Protože já jsem se dlouho nemohla rozhodnout, co vlastně chci. Táta mi říkával, že by bylo fajn být učitelkou, protože budu mít čas na rodinu a bude to takové flexibilnější. Někdo jiný mi doporučoval oblast ekonomie a matematika mě bavila. Takže protože jsem se nemohla rozhodnout, začala jsem studovat v Hradci Králové Pedagogickou fakultu, obor matematika a informatika jako učitelství pro střední školy. A do toho v Praze kombinovanou formou ekonomii. Chtěla jsem být učitelka, tak jsem ze začátku šla učit na střední školu a později jsem se přesunula více k dospělým. A teď se to obrátilo, že využívám ve své práci a vyučuji víc ekonomii než původní matematiku a informatiku.
Nella Mlsová: Vystudovala jsem Filozofickou fakultu, český jazyk a literaturu a historii. Po navazujícím doktorském studiu také na Filozofické fakultě už jsem se věnovala literatuře, která je u mne dominantní. Myslím si, že jsem k tomu byla předurčena, protože první, co jsem asi kdy viděla, tak byla kniha. Můj táta pracoval léta v nakladatelství Kruh a v podstatě jsme v něm bydleli. Měli jsme obrovskou knihovnu, takže jsem vždy přemýšlela, kdyby tomu tak nebylo, jestli bych se literatuře skutečně věnovala.

Univerzita Hradec Králové je veřejnou vysokou školou univerzitního typu a je jednou z nejvýznamnějších vzdělávacích a výzkumných institucí východočeského regionu.

Celé povídání Jany Kudyvejsové s děkankami tří fakult Univerzity Hradec Králové si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.