Za úspěchem se skrývají věci, které se nepovedly. Hradec má první profesionály na zvládání průšvihů

16. prosinec 2021

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové je stále ještě relativně mladá. Ale za 28 let své existence si už vybudovala velmi dobré jméno mezi podobně zaměřenými fakultami u nás i v zahraničí. Má se zkrátka čím chlubit i v tomto roce. Zeptáme se na to jejího děkana Josefa Hynka.

V březnu 2022 to bude 29 let co se zrodila Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. A vy jste byl tenkrát u toho.
Ano, já jsem kdysi byl zaměstnancem číslo 6, když byla před takřka 30 lety fakulta teprve v plánech. Byl jsem na fakultě od samého začátku.

Chceme umožnit našim studentům absolvovat online kurzy na špičkových světových univerzitách. A my jim je v Hradci Králové uznáme.
Josef Hynek, děkan FIM UHK

Jaké vzdělání svým studentům nabízí Fakulta informatiky a managementu?
Sami o sobě říkáme, že Fakulta informatiky a managementu je takovou byznys školou. Připravujeme lidi na samostatné podnikání nebo práci v podnicích a institucích s tím, že silný důraz klademe právě na informatiku. Protože informatika se našimi životy, ať chceme nebo nechceme, prolíná v podstatě úplně všude. Každý dnes potřebuje dobré znalosti informatiky. A pokud jich máte víc, tak je to velká výhoda na trhu práce. Vychováváme tedy studenty jak v informatických oborech, což je aplikovaná informatika a informační management, tak máme obory jako je ekonomika a management, management cestovního ruchu a nově od letošního roku máme i obor datová věda.

Čtěte také

A vy máte dokonce pod sebou i katedru rekreologie, ne?
Ano. Ta právě zajišťuje obor management cestovního ruchu. Jsou to obecně manažersko-ekonomické předměty a všechno je zaměřeno na cestovní ruch. To znamená, že je tam silný důraz na jazyky, protože i v České republice je cestovní ruch důležitou ekonomickou oblastí a jsou města a regiony, které tím velice žijí. Teď v době covidu, bohužel, je turistů relativně málo, má to samozřejmě svoje dopady.

Fakulta informatiky a managementu získala několikrát různá ocenění a stala se i fakultou roku.
Ano, bylo to opakovaně, naposledy v roce 2019. V roce 2020 a 2021 se z covidových důvodů tato soutěž nekonala. Je to celostátní anketa mezi studenty a absolventy vysokých škol v České republice a my jsme rádi, že studenti a absolventi si naší fakulty váží natolik, že nás vynesli na první místo mezi všemi fakultami podobného typu. A v České republice je mezi ekonomickými fakultami skutečně obrovská konkurence, takže být první je prima.

Čtěte také

Jak se vám pracovalo v době covidové, kdy studenti museli zůstat doma a vysoké školy byly uzavřeny?
Tím, že jsme fakulta informatiky, tak jsme na to byli dobře připraveni. Netušili jsme, že covid přijde, ale z hlediska technologického vybavení a znalostí využívání informačních technologií nebo komunikace na dálku nezastal u nás žádný problém. Neměli jsme problémy s tím, že bychom technologie neuměli používat, přešli jsme do online prostředí velice rychle a bez problémů. Na druhé straně jak učitelům, tak studentům osobní setkávání velice chybělo. Proto jsem rád, že jsme byli celý podzim schopni učit normálně prezenčně a potkávat se na fakultě. Oceňují to učitelé i studenti.

Informační technologie a online prostředí jsou důležitou součástí našich životů, ale osobní setkávání prostě nic nenahradí.
Nepochybně, v online prostředí se dá udělat spousta věcí. I já jsem nedávno byl na ochutnávce šampaňského, kdy vám dobré pití přijde domů v bedýnce a můžete si v klidu doma v obýváku otevřít šampaňské a poslouchat přednášku člověka, který vám k němu říká informace z Francie. Ale přiznám se, že daleko raději bych byl osobně v oblasti Champagne, seděl přímo ve vinném sklepě a užíval si tam atmosféru.

Děkan Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové Josef Hynek

Co vám tak v posledním roce udělalo největší radost? Na co jste pyšný?
Těch věcí je spousta. Covidové období na fakultě jsme použili k tomu, abychom posílili. Podařilo se nám akreditovat dva nové navazující studijní programy, ekonomiku - management a datovou vědu. Tyto programy už od září běží, takže jsme připraveni na dobu, která přichází. Protože se k maturitám dostávají trošku silnější ročníky, tak budeme schopni přijmout o pár studentů více a máme pro ně atraktivní a novou nabídku. Druhá věc, která mi udělala radost, že jsme už v únoru dokončili na fakultě novou e-sportovní učebnu, nádhernou klubovnu pro lidi, kteří se baví e-sporty. Teď o víkendu se konalo akademické mistrovství České republiky v e-sportech a náš tým, který vystupuje pod značkou FIMDucks, Kačeři Fakulty informatiky a managementu, vyhrál. Máme tedy akademické mistry a z toho mám opravdu velikou radost. Máme poprvé mistry České republiky v e-sportu v Hradci Králové.

Čtěte také

Co je to přesně e-sport?
Je to sport, který je ohromně na vzestupu. Zatím to nedává běžná televize, ale já jsem to celou neděli sledoval a fandil jsem na internetové televizi. Ve světě má e-sport miliony fanoušků. Je to jistě hudba budoucnosti, ale rozhodně bude e-sport jednou olympijským sportem. Uvidíte, že to tak bude.

Jaké další věci vás na fakultě potěšily v tomto roce?
Zrovna včera jsme ukončili kurz Věda o selhání, který připravujeme s Tomášem Studeníkem, což je pražský inovátor a organizátor českých FuckUp Nights. Takové kurzy se konají ve světě třeba na Harvardově univerzitě nebo na ETH v Curychu, v České republice to až do letošního roku možné nebylo. Jsem rád, že jsme to mohli připravit u nás na fakultě v Hradci Králové.

Čtěte také

Co obsahuje takový kurz o selhání?
Je to možná takový zvláštní paradox, protože společnost je orientovaná především na úspěch. Všichni chceme být nejlepší, nejbohatší a úspěšní. A o neúspěchu mluvíme poměrně málo. Ovšem na druhé straně bez neúspěchů není úspěch. Většina úspěšných lidí prošla nějakým neúspěchem a právě to, jak se s tím neúspěchem uměli poprat a vyrovnat, jakým způsobem k tomu přistoupili, jim dalo ohromnou konkurenční výhodu, kterou potom využili. Za každým úspěchem se skrývá spousta věcí, které se nepovedly. Teď máme v Hradci Králové prvních devět absolventů, kteří jsou profesionálové na zvládání průšvihů.

A co vás čeká v příštím roce?
Do příštího roku chystáme daleko užší spolupráci s Czechitas, což je sdružení dívek, žen a dam v České republice věnující se informatice. Sdružení vzniklo původně v Brně a postupně se šíří po České republice. Teď před Vánoci jsme uzavřeli smlouvu, takže v příštím roce budou daleko viditelnější v Hradci Králové. Vidím, že informatika není jen pro ajťáky muže, ale je to super zaměstnání i pro ženy a dívky. Budeme moc rádi, když počet žen a dívek, které informatiku studují a budou se ní i živit, v České republice poroste. A rádi k tomu přispějeme i u nás.

Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové
je jednou ze čtyř součástí Univerzity Hradec Králové. V roce 2000 se transformovala z původní Fakulty řízení a informační technologie působící od roku 1993. Fakulta zajišťuje výuku a podílí se na výzkumu v oblasti informačních technologií a managementu.

Druhou poměrně zásadní věcí kterou chystáme, je, že chceme umožnit našim studentům, aby studovali kurzy na špičkových světových univerzitách, třeba na Harvardu, Princetonu či Stanfordu. Aby je mohli dělat online a my jim je uznáme v Hradci Králové, jako kdyby je studovali u nás. Tedy otevřeme studium tímto způsobem a já věřím, že to pro studenty bude velice zajímavé.

Celý rozhovor s děkanem Fakulty informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové prof. Josefem Hynkem si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související